Cytat:
Napisany przez Arnold
Edytujesz notatnikiem plik hosts (win XP jest w katalogu c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ win95 98 i me c:\windows\)
i wykasowywujesz całą linijkę tekstu gdzi masz wpisany adres google.com albo poprawić adres ip na 216.239.59.99
plik hosts służy jako lokalny spis nazw DNS i adresów IP.
Jeżeli w pliku jest wpis np 212.77.100.101 www.wp.pl i po wpisaniu adresu www.wp.pl komputer automatycznie połaczy się z adresem ip 212.77.100.101 (bez szukania adresu IP na innych serwerach DNS) jeżeli jest nieprawidłowy wpis dotyczącego google.com to zamiast łaczyć się z adersem IP 216.239.59.99 łaczy się z innym serwerem (najczęściej poto aby utrudnić życie internaucie, zalać reklamami lub pobierać inne wirusy)
|
Sprawdziłem.. Dla google.com,
www.google.com i kilku innych adresów był podany: 69.50.173.4 . Wykasowałem google i już działa. Rozumiem w takim razie, że resztę mogę też na hama wyrzucić (posprawdzałem wybiórczo i przy próbie łączenia się efekty są takie same, jak były z google).
Jeszcze jedno pytanie - od wczoraj bardzo ślimaczy mi się forum. Ale do tego stopnia, że w ogóle nie chcą się strony otwierać. Na otwarcie tej czekałem ponad 10 minut, a i to otworzyła się dopiero w IE, a w Operze w ogóle. Czy to też może mieć coś z jakimś wirusem wspólnego, albo z tą usługą host?