Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.04.2005, 23:18   #14
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ***8211; jak widzę sprowadziły się one głównie do proponowania mi łącza stałego ***8211; do czego oczywiście za chwilę się ustosunkuję. Odpowiadając jednak najpierw użytkownikowi andrzejj9 ***8211; to jak już wspomniałem, w moim przypadku było tak, że łącząc się poprzednio przez numer TP, różnica pomiędzy tym co miałem na ich rachunku (liczba impulsów), a tym co pokazał mi taryfikator, nie była zazwyczaj większa niż jeden impuls (a najczęściej zgadzało się). Dlatego też, teraz fakt tak dużej różnicy w Tele2, wywołuje moje zdziwienie. Najgorszą rzeczą jest to, że rachunki z Tele2 są według mnie do . Po prostu jedyną rzeczą tam wyszczególnioną jest czas połączeń i kwota ***8211; zarówno jeśli chodzi o rozmowy lokalne i dial ***8211; up. A ponieważ naliczanie jest impulsowe, to jak chyba każdy się domyśla, podany czas mówi nam tylko bardzo orientacyjnie, ile było impulsów i wtedy po prostu nie wiadomo, ile tak naprawdę się u nich zaoszczędziło.
A wracając do Internetu ***8211; to w kwestii czasu nawiązania połączenia ***8211; ja mam ustawione dodawanie do czasu połączenia 30 sekund (tak jak miałem poprzednio). To prawda, że łącząc się przez Tele2, nawiązanie połączenia trwa zazwyczaj trochę dłużej niż w TP (często udaje się dopiero za drugą próbą) ***8211; ale wydaje mi się, że nie są to aż tak duże różnice ***8211; mogło by to spowodować, że różnica wyniosła by np. 10 czy 15 minut, we wspomnianym przypadku, a nie półtorej godziny.
A teraz ustosunkuję się do proponowanego mi łącza stałego. Oczywiście, ja BARDZO DOBRZE wiem, że to dobre rozwiązanie ***8211; zarówno ze względu na koszty, prędkość itd. Mieszkam w Poznaniu i nie było by większych problemów technicznych, aby dostać takie łącze ***8211; czy to w TP, czy teoretycznie nawet w ICP. Ale niestety jest kilka powodów przeciw.
Po pierwsze koszty ***8211; łącze stałe to minimum około 72 zł (Neostrada 128), niby mniej w ICP, ale w moim przypadku chyba wyszło by tyle samo, albo nawet więcej. Co prawda, w ostatnich miesiącach wydawałem dość dużo na Internet ***8211; nawet ponad 50 zł ***8211; ale to był mój ***8222;szczyt***8221; ***8211; ostatnio staram się ograniczać ***8211;bo np. w zeszłym roku wydawałem średnio około 20 ***8211; 30 zł ***8211; więc jest to chyba znacznie mniej niż na łączu stałym.
Kolejny powód ***8211; równie ważny ***8211; to fakt, że łącze stałe to stały wydatek na minimum rok ***8211; niestety w chwili obecnej mam bardzo niepewną sytuację finansową. Łącząc się modemem, zawsze możemy się ograniczyć ***8211; mając łącze stałe, rachunek zapłacić trzeba.
Pewnym powodem (może mało istotnym, ale zawsze), jest też to, że w mniejszym czy większym stopniu miałem i mam nadal czasami dostęp do łącza stałego ***8211; oczywiście wiem też dobrze, że powiedzenie ***8222;wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej***8221;, sprawdza się w tym przypadku na sto procent.
Jest jeszcze kilka powodów przeciw, o których teraz nie wspomnę. A jeśli mam być szczery, to tak sobie już nie raz myślałem, że tania Neostrada pojawiła się dla mnie gdzieś około pół roku za późno ***8211; jakby pojawiła się w 2003, to wtedy może i bym ją miał ***8211; i może jakość dalej by to jakoś było ***8211; ale było co było i jest jak jest.

A jeśli już tak się rozpisałem, to ustosunkuję się jeszcze do jednego ze stwierdzeń, że łącze 128 jest wolne (nie wiem czy chodziło o Neostradę, która łączy się ze 160). Ja mam czasami do czynienia właśnie z Neostradą 128 ***8211; i oczywiście, jak trzeba ściągnąć coś większego, to trwa to już dłużej, ale do standardowego korzystania z Internetu plus ściąganie niewielkich rzeczy (lub rzadziej większych), to nie jest to wcale źle (szczególnie jak się porówna do prędkości na modemie !!!).
I to tyle, kończę bowiem jak zwykle się rozpisałem, i może się komuś nie chcieć czytać (żeby ktoś się nie dziwił - ten tekst przygotowuję offline, a później go wklejam).

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, dzięki za rady, mam nadzieję, że może zajrzy tu jeszcze ktoś, kto ma jednak jakieś doświadczenia z Tele2, czy to w kwestii modemu, czy nawet rozmów ***8211; i coś się wyjaśni.
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 19.04.2005 o godz. 23:21
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post