Cytat:
|
Napisany przez dodo.
Mam również Pionka 109 bios 1.17. U mnie jest podobnie, ale z małą różnicą. Każdą płytę, nie ważne jakiej firmy, której maxymalna prędkość wypalania jest 4x, mogę wypalić z prędkościami - 1x, 2x, 4x (wyjątkiem są płyty dvd+r, które w takim razie można nagrać z prędkością - 2,4x, 4x). Jeżeli maksymalna prędkość płyty = 8x, to w takim wypadka mogę jedynie wypalić - 4x, 6x, 8x.
Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości pojawi się bios, który pozwoli nam nagrywać również z prędkością 2x. Przyda się w robieniu np. kopii bezpieczeństwa gier na konslę PS2, która ma powiedzmy słaby laser.
|
O nadziei, a raczej jej dzieciach nie najlepiej się mówi.

Jeżeli beckup zrobisz na pożądnym nośniku to i konsola PS2 z powiedzmy słabym laserem odczyta go, zwłaszcza że jak sądze wierzysz w jakość swojego palnika. Autorzy firmwar'ów raczej ustawiaja optymalne prędkości nagrywania i nie sądzę, że kierują się własną zachcianką czy innym kaprysem. W tym Liteon i jego klony (i jeszcze kilka innych modeli palników) są wyższe od Pioneera, że można ich biosy podrasować według własnego widzimisie odpowiednim programem (np mediacode speededit, tudzież omnipatcher). Ale może i do pionka coś takiego można znaleźć.