Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.04.2005, 12:00   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No już wiem, że nie ma osobnej płytki z Windowsem. Podobno jest jakaś funkcja przywracania systemu (ale chyba nie ta zwykła, którą rozumiem, jako powrót do określonej daty). Zresztą, to mail, którego dostałem od osoby, od której kupowałem laptopa:

there should be 3 cds. Dell inc stopped giveing out the driver cd and the xp home restore cd.

drivers can be download from dell support site. xp home restore cd is no longer need according to Dell either. There is a system restore function ctrl & f11 buttons. (mentioned in a blue sleeve in the box)

Nie bardzo wiem, co rozumieć przez tą funkcję i jak jej używać. Czy może instalator Windowsa jest jakoś na stałe wgrany do pamięci (na dysk)? To by wyjaśniało, dlaczego system widzi pojemność dysku tylko jako 52GB za miast tam 57 czy 8.

Puściłem także jeszcze jeden test w postaci 3D Marka 2001. Uruchomiłem go w rozdzielczości 1024*768 (chociaż mam wrażenie, że jednak poszedł w 1280*800) i 32 bitach. Uzyskałem rezultat ok. 4200, co może nie jest najwyższym wynikiem, ale w zupełności akceptowalnym. Mam poza tym takie wrażenie, że jednak przy zintegrowanej karcie graficznej wynik ten nie jest do końca porównywalny ze zwykłymi konfiguracjami. Sprawdziłem w międzyczasie jeszcze kilka innych gier i komputer radzi sobie dalej lepiej niż oczekiwałem (uruchomiłem Need For Speed Undeground, gdzie jednak trochę obraz skakał i Roller Coaster Tycoon III, gdzie było już bezbłędnie).

Znalazłem też w końcu funkcję rozjaśniania obrazu, bo tak, jak wieczorem ekranik wyglądał świetnie, tak w dzień jednak byl zdecydowanie za mało wyraźny. Nie byłem tego pewien, ale miałem jednak przekonanie, że to musi mieć możliwość regulacji. Taką znalazłem od razu, w opcjach karty graficznej, ale jednak bawiąc się kontrastem, gammą i jasnością nie mogłem nic sensownego ustawić i dopiero znalezienie opcji działania w trybie oszczędzania baterii i maksymalnej wydajności diametralnie zmieniło sprawę (naturalnie wybrałem tę drugą). Teraz ekran jest naprawdę bardzo jasny i wyraźny i nawet w bardzo słonecznym pokoju można spokojnie na notebooku pracować

c.d.n.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post