|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
|
Cytat:
|
Napisany przez ro29
Witam !
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ***8211; jak widzę sprowadziły się one głównie do proponowania mi łącza stałego ***8211; do czego oczywiście za chwilę się ustosunkuję. Odpowiadając jednak najpierw użytkownikowi andrzejj9 ***8211; to jak już wspomniałem, w moim przypadku było tak, że łącząc się poprzednio przez numer TP, różnica pomiędzy tym co miałem na ich rachunku (liczba impulsów), a tym co pokazał mi taryfikator, nie była zazwyczaj większa niż jeden impuls (a najczęściej zgadzało się). Dlatego też, teraz fakt tak dużej różnicy w Tele2, wywołuje moje zdziwienie. Najgorszą rzeczą jest to, że rachunki z Tele2 są według mnie do  . Po prostu jedyną rzeczą tam wyszczególnioną jest czas połączeń i kwota ***8211; zarówno jeśli chodzi o rozmowy lokalne i dial ***8211; up. A ponieważ naliczanie jest impulsowe, to jak chyba każdy się domyśla, podany czas mówi nam tylko bardzo orientacyjnie, ile było impulsów i wtedy po prostu nie wiadomo, ile tak naprawdę się u nich zaoszczędziło.
|
Rozumiem, w czym problem, ale niestety poza podanymi przypuszczeniami, nie mam innych pomysłów. Oszustwo ze strony operatora jest naturalnie możliwe, ale nie koncentrowałbym się od razu na tym. Pozostaje Ci chyba rzeczywiście kupno pełnego billingu i porównanie ze wskazaniami programu. To da Ci przynajmniej jakieś podstawy do dalszych spekulacji.
Cytat:
A teraz ustosunkuję się do proponowanego mi łącza stałego. Oczywiście, ja BARDZO DOBRZE wiem, że to dobre rozwiązanie ***8211; zarówno ze względu na koszty, prędkość itd. Mieszkam w Poznaniu i nie było by większych problemów technicznych, aby dostać takie łącze ***8211; czy to w TP, czy teoretycznie nawet w ICP. Ale niestety jest kilka powodów przeciw.
Po pierwsze koszty ***8211; łącze stałe to minimum około 72 zł (Neostrada 128), niby mniej w ICP, ale w moim przypadku chyba wyszło by tyle samo, albo nawet więcej. Co prawda, w ostatnich miesiącach wydawałem dość dużo na Internet ***8211; nawet ponad 50 zł ***8211; ale to był mój ***8222;szczyt***8221; ***8211; ostatnio staram się ograniczać ***8211;bo np. w zeszłym roku wydawałem średnio około 20 ***8211; 30 zł ***8211; więc jest to chyba znacznie mniej niż na łączu stałym.
Kolejny powód ***8211; równie ważny ***8211; to fakt, że łącze stałe to stały wydatek na minimum rok ***8211; niestety w chwili obecnej mam bardzo niepewną sytuację finansową. Łącząc się modemem, zawsze możemy się ograniczyć ***8211; mając łącze stałe, rachunek zapłacić trzeba.
Pewnym powodem (może mało istotnym, ale zawsze), jest też to, że w mniejszym czy większym stopniu miałem i mam nadal czasami dostęp do łącza stałego ***8211; oczywiście wiem też dobrze, że powiedzenie ***8222;wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej***8221;, sprawdza się w tym przypadku na sto procent.
Jest jeszcze kilka powodów przeciw, o których teraz nie wspomnę. A jeśli mam być szczery, to tak sobie już nie raz myślałem, że tania Neostrada pojawiła się dla mnie gdzieś około pół roku za późno ***8211; jakby pojawiła się w 2003, to wtedy może i bym ją miał ***8211; i może jakość dalej by to jakoś było ***8211; ale było co było i jest jak jest.
|
Jak najbardziej to rozumiem. Byłem po prostu przekonany, że Neo 128 to nie jest koszt większy niż ok. 50 złotych. Widać jednak Tepsa i na tym żyłuje, jak tylko się da. Pozostaje więc ewentualnie jakieś łącze radiowe, ale to już kwestia jego dostępności, z czym bywa różnie..