Cytat:
Napisany przez digidy
A powiedz mi jeszcze: co to jest zapis DVD-RAM, to znaczy ze odtwarzac rozpoznaje tak nagrana plyte jako oryginalnie "tloczoną"? NEC tego nie ma? Kurcze im siecej osob tym wiecej opinii.... Niektorzy pisza tylko Nec inni co innego. Zobacze czy jeszcze w ogole w tej hurtowni beda miec jeszcze te LG, bo jezeli bede mial dlugo czekac to nie wiem czy nie wezme NEC - pozyczylem dzisiaj 2 plyty od kolegi z roznymi danymi-muzyka, filmy,instalki- i badziewiaste COMBO samsunga zgrywa te plytki bez problemu, a byly nagrane te dane na niezbyt uper plytkach marki Dysan za 1,60zl sztuka. Mam nadzieje ze nawet jesli wezme NECa 3520 to bede zadowolony, mam nadzieje ze bardziej niz z Samsunga TS 552B  .
Dzieki za odpowiedz.
|
Są 3 różne standardy zapisu płytek DVD:
DVD+R/RW
DVD-R/RW
DVD-RAM
DVD-RAM odbiega znacznie strukturą od pozostałych. Jest to płyta wielokrotnego zapisu o organizacji przypominającej dysk twardy.
Jest w niej zaszyte min. zarządzanie uszkodzonymi sektorami. Dzięki temu i innym systemom płytkę taką można zapisać ok 100tys. razy.
Dostęp do niej odbywa się jak w przypadku dysku czy dyskietki bez żadnych specjalnych programów typu INCD
Jeżeli chcesz, żeby płyta DVD była widziana przez czytnik DVD jako tłoczona, to musisz wybrać nagrywarkę z Bitsettingiem. Opcja ta umożliwia zmianę statusu płyty. Dzięki temu np. czytnik DVD może ją czytać z większą prędkością. Bitsetting możliwy jest tylko dle płytek z rodziny + (+R,+RW,+R DL).
Nie pamientam dokładnie, ale chyba zarówno Nec jak i LG obsługują bitsetting - jeżeli nie standartowo, to po wgraniu zmodowanego biosu.