Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.04.2005, 12:53   #9
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.01.2003
Grzegorz75 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
mam takie pytanie. może pomoże innym:

mam xp wiem o funkcji szyfrowania ale nigdy nie używałem.

jeśli się coś szyfruje to powinno chyba być hasło?

jeśli nie to winda musi gdzieś to pamiętać (w jakimś profilu użytkownika?)
Nie. Gdy instalujesz XP powstają jakieś klucze. Należy je zapisać przynajmniej na dyskietkę. Bo potem jak ja zapomnisz, że coś oznaczyłeś jako szyfruj. Wywalisz windę. Instalujesz ponownie tak jak poprzednio ale klucze już są inne i dupa zbita. gdyby chodziło o zwykłe hasło to na 90% dałbym sobie radę.

Cytat:
Napisany przez Bartez
A czy nie wystarczy po prostu nadać sobie praw do tych plików? Wyłącz proste udostępnianie, pojawi się zakładka zabezpieczenia i tam usuń wszystkich użytkowników i dodaj nowego i powinno działać, jeżeli problem jest taki, o jakim myślę.
Wszystko ... to wykonałem. Zresztą bym mógł tylko ja mieć dostęp do partycjii musiałem mieć nie proste a zaawansowane udostępnianie plików. I teraz by znów się do niej dostać "musiałem ją "przejąć na własność" Po tej operacji mam wejście i wgląd do tej partycji. Musiałem też nadać sobie prawa do zaszyfrowanego katalogu. Muszę jakoś "wygenerować" hasło /"odcisk palca" by móc chociażby otworzyć plik worda z istotnymi dla mnie zapiskami bo teraz to ja go tylko widzę i niemogę mu zrobić delete. By się tego pozbyć pozostaje tylko format. A ja chcę dostać się do zawartości pliku.

Podobne problemy http://www.it-faq.pl/DesktopDefault....ost&PostID=425
http://forum.win-os.pl/szyfrowanie-n...c-vt11474.html

W "książce" do WinXP pisało .... iż Microsoft oficjalnie niewspiera możliwości odzszyfrowania. Czyli jakaś możliwość jest. Ludzie chodzą po różnych ciekawych forach a na jedno z nich dzisiaj jakoś niemogę się dostać i myślałem iż ktoś będzie wiedział. Raczej klapa i kolejna lekcja. Z drugiej strony cieszy mnie jednak fakt iż mam w posiadaniu narzędzie do skutecznego zabezpieczenia swoich prywatnych plików. Tylko ja muszę być bardziej skuteczny i ostrożny w tym co robię. Po prostu w win98 aż takich rewelacji niebyło. A XP to jednak system ...sieciowy. Uważajcie co i jak zabezpieczacie.