Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Jak to nic nie daje?? jakos mi na takich akossach bardzo czesto potrafi pokazac jakiej to tak naprawde sa jakosci plytki... nie rozumiem o co ci chodzi. Aha skad mozna pobrac wspomniany program?
|
Mam na myśli, że płytki nagrane szybko, lub takie niskiej jakości, mogą mieć masę błędów C1. Te błędy nie są raportowane przez czytnik - on je po prostu koryguje. Jeśli jest ich za dużo na pewną ilość danych, to wtedy dostajemy sektor nie do odczytania - maksymalna ilość błędów C1 na jakąś tam jednostkę to bodajże w okolicach 200.
Jak mówiłem, te błędy nie są raportowane przez czytnik, więc nie wiesz, czy Twoja płytka jest bezpieczna, czy jest tylko o krok od padu poprzez porysowanie. Scandisk raportuje tylko błędy C2, C1 są niewidoczne.
Link do programu wysłałem Ci na priva - sorry, ale nie mogę tutaj. Wysyła go ludziom na maila jeden z adminów CDFreaks, jak go ktoś poprosi. Program "wyciekł" z laboratoriów LiteOna i CDFreaks dostali go pod warunkiem, że nie będą go normalnie dystrybuować. Dostałem to od nich, więc nie mogę tu wrzucić linka. Instrukcję obsługi znajdziesz gdzieś na forum CDFreaks :
forum
Uważaj z tym programem

Użycie funcji "Clear EEPROM" to śmierć dla napędu, nawet ponowne sflashowanie nie pomoże. :o
Pozdrawiam.