Członkowie OpenSource atakują!
Patrzcie co tym razem znalazłem w Chipie:
"Otwarci" atakują
2002-08-12
Adwokaci społeczności Open Source przedłożą w przyszłym tygodniu władzom stanu Kalifornia projekt aktu legislacyjnego, który zabrania instytucjom publicznym kupowania "zamkniętego" oprogramowania. Takie prawo uderzyłoby przede wszystkim w Microsoft.
Projekt nosi nazwę Digital Software Security Act i nakłada na instytucje państwowe obowiązek współpracy z firmami, które nie nakładają restrykcji na kod źródłowy swoich programów. Co więcej, producenci mają zezwalać na sporządzanie i dystrybuowanie kopii oferowanego oprogramowania.
W czwartek (15 sierpnia br.) na ulicach San Francisco odbędzie się marsz zwolenników Linuksa - wezmą w nim udział m.in. uczestnicy odbywającej się w tym czasie konferencji LinuxWorld. Choć wydaje się wątpliwe, aby władze stanu Kalifornia zaakceptowały propozycję, branża programistyczna otrzymuje wyraźny sygnał, że powstaje nowe lobby i w przyszłości obecna polityka licencyjna może okazać się nie do utrzymania. Entuzjaści rozwiązań Open Source w instytucjach rządowych argumentują, że władze, kupując oprogramowanie, powinny koncentrować się przede wszystkim na dwóch kwestiach: bezpieczeństwie oraz ograniczeniu kosztów. Programy z otwartym kodem źródłowym obydwa te warunki wypełniają lepiej niż propozycje czysto komercyjne.
Wśród firm popierających Digital Software Security Act znalazły się m.in. IBM oraz największy na świecie producent Linuksa - firma Red Hat.
Piotr Kuźmiński
źródło: WWW
CNET News
4D
I mam nadzieję, że jednak im się uda - i to nie tylko w USA - Niemcy zdaje się już to mają (w postaci zalecenia dla urzędów). A może by tak pan Bill udostępnił kod źródłowy pierwszej wersji DOS? Chyba nie odważy się, bo - o ile to prawda - okazałoby się, że jakoś bardzo dziwnie przypomina kod UNIXa - tyle tylko, że lekko zmodyfikowany. Ale może ktoś, kto mi o tym mówił nie ma racji? Tylko skąd miałby taki pomysł, by uczynić takie posądzienie? Jednak z drugiej strony UNIX jest - o ile mi wiadomo - starszym systemem od wszystkich wypocin M$, więc może coś w tym jest.
No nic, trzymam kciuki za "Otwartych" i życzę Forumowiczom miłego dnia.
|