coz rembrant, rowniez powodzenia zycze
mam nadzieje, ze na forum dalej bedziesz wpadal, bo forum to samo, czy jestes w anglii, rosji czy polszczy
ja ponad pol roku temu skonczylem polibude - tez budownictwo, tez robie uprawnienia i juz mam serdecznie dosc - kasa zalosna, praca nerwowa i wyczerpujaca, niedobrze mi sie robi wieczorem, kiedy pomysle ze jutro znowu wake up o 5.15 i powrot do domu kolo 18
nie mam rodziny jeszcze, wiec moje wydatki nie sa tak duze, ale juz pogodzielm sie z mysla, ze nigdy nie dorobie sie wymarzonej 7-ki
jak bedzei jakakolwiek okazja spadam do reichu- bylem kilkakrotnie na wakacje i moge powiedziec tyle: malarz-tepeciarz w 1 miesiac w niemczech zarobi spokojnie na 4 letniego japonca (np carisme), u nas malarz wypruwajac sobie flaki w miesiac zarobi na srednio utrzymanego poldka
napisz ile zarabiasz, jak juz zaczniesz - chetnie sie zdoluje
-edit-
@zorg
mam kilku znajomych (dokladnie 8) ktorzy wyjechali za chlebem, nie tylko w tym roku, ale i 16 lat temu, 2 lata temu i 5 lat temu
i wiesz co?
ZADEN nie zaluje!
kazdy mowi jedno: inne zycie, nie te standardy
i nie chodzi o prace fizyczna jedynie, bo na umyslowych stanowiskach tez mam znajomych
i jeszcze jedno:
co to ma do rzeczy, chlopie, jak dlugo kto pracuje

to nie komuna, zeby o zarobkach mial decydowac jedynie staz pracy
jak ktos jest dobry to powienien dobrze zarabiac
osiol po 10 latach pracy bedzie tylko oslem z 10 letnim doswiadczeniem
bystry mlody czlowiek po roku w niejednej profesji tym rocznym doswiadczeniem i inteligencja zrobi wiecej niz stary osiol, ktory komputer obsluguje jednym palcem - mam takiego kierownika, uprawnien nie robil bo nie musial (kiedys tak bylo), teraz gowno potrafi na kompie zrobic a jaki z niego kierownik jak faxem zamowienia wyslac nie umie, o mailu nie wspominajac czy rysunkach w CADzie albo arkusiku w excelu, problemy budowy rozwiazuje za niego majster- no niby zyc nie umierac -zarabia 2x wiecej niz mlodzi, ale jak sobie pomysle ze docelowo mialbym zarabiac 2 000 to doskonale rozumiem rembranta
taki jest ten kraj -przyjelo sie uwazac, ze iles lat pracy w danym zawodzie nazywac nalezy "doswiadczeniem", i za to sie placi
dlugo jeszcze nie wyjdziemy z komuny, wolalbym sobie popatrzec na to zza granicy