1. Zapodaj jakiś wykres z Kprobe, płytki nagranej przez Ciebie i kumpla, tylko przy odczycie płyty pamiętaj, żeby nastawić odczyt na x 4.
2. Jak nagrywa Ci dobrze na Verbatimach to nagrywaj na tych płytach. Na pewno wyjdzie to na zdrowie stacjonarce, nagrywarce i Twoim nerwom, no i płyta posłuży Ci bardzo długo. Dla przykładu - chyba rok temu nagrałem na Litku mojemu synowi film. Jak to dzieciak całą płytę porysował, rzucał itp. Pomimo to chodzi bez ścinek w stacjonarce. TDK z tego okersu, podobnie męczona już się krzaczy.
3. TDK miało kilka wpadek i wypuściło nieco zwalonych płyt, może też trafiłeś na taką partię.
4. Na DVD+RW na Litku zawsze nagra Ci się idealnie, nawet na badziewiu typu Esperanza (jak miałem Litka, to na RW zawsze nagrywał idealnie, a na zwykłych płytach w stacjonarce się krzaczyło i skakało).
5. Wolniej nie znaczy lepiej. Icemac pisał o tym wielokrotnie na forum i w pełni się z tym zgadzam.
Dla przykładu na Litku SOHW 832s nagrałem dwie płyty TDK DVD-R. Jedna z prędkością x 4 - wyszły 173 błędy PI, a druga x 2 - wyszło ponad 900 PI.
Jak widzisz istotna różnica
Pozdr.
P.S.
Popatrz na test Twojego Litka na cdrfreaks. Po teście chyba bedziesz mógł dobrać odpowiednie nośniki do Twojej palarki:
http://www.cdfreaks.com/article/194