Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.04.2005, 11:35   #13
Matievoo
Prison break

Data rejestracji: 27.11.2004
Matievoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ZiP
Odradzam rozładowywanie baterii do zera przez podłączenie obciążenia. W kamerze już nie będzie działać zabezpieczenie przed rozładowaniem, ponieważ akumulatory (NiCD i NiMH) "zapamiętują" do jakiego poziomu zostały ostatnio rozładowane i naładowane. Kamera wykrywa ten poziom rozładowania i na tej podstawie zarządza o zabezpieczeniu przed całkowitym rozładowaniem. Tyle tylko, że jeżeli bateria będzie "pamiętała", że została rozładowana do zera, to kamera tego nie wykryje, bo po prostu zabraknie prądu i wcześniej się wyłączy.

Poza tym możesz tej baterii już nigdy potem nie naładować, ponieważ ładowarka (procesorowa) uzna, że bateria jest uszkodzona. Jeżeli nie masz ładowarki z funkcją kontrolowanego rozładowania to naprawdę daruj sobie rozładowywanie żarówką. Przed procesem ładowania ogniwa baterii powinny być rozładowane maksymalnie do napięcia około 0,9V. Czyli przykładowo jeżeli bateria ma normalnie napięcie 4,8V - 4 ogniwa po 1,2V - to po rozładowaniu nie może mieć mniej niż 3,6V (0,9V na jedno ogniwo). Zazwyczaj stosuje się rozładowywanie prądem 200mA.

Nie napisałeś co to za typ akumulatora. Powinno się rozładowywać jedynie akumulatory NiCd, natomiast najpopularniejsze NiMH jedynie raz na kilkanaście cykli ładowania. Li-Ion nie wymagają rozładowywania. Jeżeli chcesz koniecznie wyładować baterię NiMH nie mając odpowiedniej ładowarki - zostaw ją na jakiś czas w spokoju, sama się wyładuje.
Ja miałem podobny przypadek ,zapomniałem naładować baterie w kamerze,a nie wiele jej pozostało do życia.
Bateria w kamerze siedziała pół roku bez nie ruszania i całkiem siadła .
Ale to była stara kamera i nie wiem gdzie dokupie do nień baterie
Jest to kamera marki " JVC " MODEL NO. GR-AX5BKU "
DC INPUNT:6V
Dokupie gdzieś taką bateriee ?
Matievoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post