Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.05.2005, 19:55   #1
norbitek
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2005
norbitek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Płyta DVD-ROM (Booktype: DVD+R). Co to jest?

Raz już pisałem o tym w wątku o NECU-3500, ale nikt nie odpisał, więc postanowiłem stworzyć nowy wątek. A było tak:

"U mnie sytuacja jest przedziwna.
Płyty kupuję vakoss dvd+r jednowarstwowe. Nowym biosem jeszcze nie nagrywałem, ale na starym na tych płytach mam taką sytuację, że nero cd-dvd speed w informacji o nośniku, w typie dysku pokazuje mi DVD+R, Booktype nie ustawiony, I że płyta nagrana jest przez tę nagrywarkę.
Czyli tak jak się można było spodziewać.

Mam także stary czytnik dvd pioneer 106s z biosem 1.22
Czytnik ten nie obsługuje żadnych plusów. Przynajmniej w dokumentacji nic o tym nie ma i każdy program, którego używałem pokazywał, że nie obsługuje.
Gdy tak nagraną płytę włożę do tego napędu i potraktuję ją powyższym programem. to w typie dysku mam dvd-rom, booktype dvd+r

Nie muszę dodawać, że taka płyta oczywiście bez problemu chodzi w powyższym napędzie. Kiedyś na innym forum czytałem post gostka, który ma tę samą kombinację napędów i pisał, że pioneer płyt + nie czyta.

Z tego chyba wynika, że to zależy od płyty.
Inna sprawa, że wychodzi na to, że w zależności od tego w jakim napędzie testowałem to inne informacje otrzymywałem. A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu

Jak to wyjaśnić?"

Dziś kupiłem płytę TDK DVD+R i sytuacja się powtórzyła (już na biosie 2.19). Nurtuje mnie pytanie czy taką płytę odtworzyłyby stacjonarne odtwarzacze nieobsługujące plusów. Czy ta płyta będzie widziana jako DVD-ROM?
Niestety nie mam mozliwości sprawdzenia.

Dziwna sprawa. Jak to wyjaśnić?
norbitek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online