NEC2500A , jakość nagranych płyt DVD-R
Witam.
Mimo że jestem zarejestorowany zaglądam do Was tylko jak mam problem. Niestety brak czasu uniemożliwia mi przeszukanie całego forum , zwłaszcza że nie wiem jakiś słów użyć w szukajce zeby dostać pełna odpowiedz.
Dlatego liczę na zrozumienie i juz przechodzą o kilku pytań. Przedtem jeszcze tylko opis sprzętu: Nec2500A (wczoraj wgrałem bios 1.0), WinXP Sp2 itp. AMD2500+ 2GB ram
Zasadniczo staram się nagrywac na dobrych nośnikach typu "printable'.
Kupiłem ostatnio 50szt. Verbatim Dvd-r x8 i na kompie działają dobrze.
Jednak niekóre te płyty (nagrane x2) nie są widziane przez Mante Prince (najnowszy bios).
1. Czy może za wolno nagrywam ? Czy jeśli płyta jest x8 to należy tak szybko nagrywać? Słyszałem , że verbatimy źle się nagrywają x2... ??
2. Jakim softem sprawdzić jakość nagranej płyty ? Testowałem tylkko skan powierzchni oraz plików w Nero CD/DVD Speed..
3. Wiem ,że można sprzwdzić kto wyprodukował dany nośnik (fabryka). Czy to zrobić i czy jest jakis ranking tych fabryk ? Płyty kupuje dość rzadko ale w większych ilościach , dlatego może warto sprawdzić co jest "w środku"
Być może temat jest na forum Manty ale tutaj chyba znajdę też odpowiedź na moje pytania.
z góry dzieki
petrumi
ps. czy warto dla samego nagrywania płyt zrobić sobie kopie systemu na osobnej partycji (mam dużo miejsca na dwóch dużych dyskach) i nie isntalowac tam dużo smieci ? Albo jakoś jeszcze podnieść wydajnośc / stabilność tego systemu ?? Co wpływa na jakość nagrywania od strony Windowsów ??
edit:
nie wiem czemu ale nie mogę uruchomić w nero 'disk quality test" - ma nieaktywny przycisk 'początek"....
Ostatnio zmieniany przez petrumi : 06.05.2005 o godz. 14:21
|