Dyskusja: Dlaczego Linux?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.05.2005, 20:11   #42
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Fajna dyskusja sie zrobiła

Ja powiem tak, najlepiej na kompie mieć jedno i drugie jednocześnie...bo na samym linuksie niebardzo się da i to w domu. (ntfs/swap/ext3) Choćby z przywyczajeń czy zbiorów.
Porównywać linuksa do windows...to zostawiam dla hardcore'owców.
Jedno i drugie można bezproblemowo zawiesić...
Wydaje mi się, że admin zarządzający 10cioma serwerami na linuksie będzie pracował wydajniej...
Jedno i drugie ma mase błędów/dziur nic nie jest doskonałe - cały czas coś jest łatane (inaczej nie byłby nowszych wersji ??)
System windows 98 jest stary, "na swój sposób stabilny", ale duużo mniej niż dzisiejszy XP, o ile pamiętam MS kończy wsparcie dla win98. Do dzisiejszych wymagań tym okenkom wiele brakuje, odzwierciedla się to też na stabilności.
Czasem są niespodzianki choćbyś nie wiem jak dbał o system to coś mu odbije...
Ja przeinstalowywuje windows około co pół roku, nie dlatego, że nie dbam tylko z rutyny abym nie miał jakiejś niespodzianki (choć na niespodzianki robi się automatycznie backup co tydzień ale to inna sprawa).
Linux dla niektórych wydaje się szybszy bo zwykle mniej programów pracuje w tle niż w windows, polecam zobaczyć na dole po prawej ile tego siedzi
Windows jest łatwiejszy w obsłudze... (wiele pytań było - jak zainstalować ten program z końcówką tar.gz ??, co to gcc ??), windows instalujesz i masz...
linuksa trzeba troszkę dopieścić (choćby sterowniki ati...bo windows - klik, klik i już a w linuksie trzeba się troszkę pobawić).
Chwilowo tyle miałem do napisania