Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.05.2005, 00:37   #11
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@rosol

Specjalnie nie wspominałem o kwestiach ekonomicznych, gdyż zrozumiałem, że dostajemy do wyboru za tą samą cenę lub w ogóle za darmo ten lub ten procesor (np.: od kogoś w prezencie lub z serwisu po reklamacji).

Naturalnie gdyby trzeba było wyłożyć kasę to różnica 10% wydajności nie warta jest moim zdaniem tak dużej różnicy w cenie i osobiście polecałbym Semprona.

To co piszesz o celu do jakiego wykorzystuje się komputer ma naturalnie sens, ale z praktyki mogę powiedzieć, że jedynie w biurach tak naprawdę nie ma potrzeby przejmowania się wydajnością. W domu każdy przecież czasem kompresuje muzykę, filmy albo lubi zagrać w jakąś grę. Są to rzeczy, w których cieszy każdy dodatkowy MHz, niezależnie od innych elementów komputera. Do wielu czynności nawet najszybsze obecnie komputery są nadal dużo za wolne np.: kompresja filmów, która potrafi trwać wiele godzin. Nawet jeśli ktoś teraz tego nie robi nie jest powiedziane, że jutro nie będzie mu to potrzebne, a sprzęt kupuje się przecież na lata. Jednak problemem zawsze była i będzie cena urządzenia, do tego w przypadku Semprona wygrywa po prostu zdrowy rozsądek.

Pamiętam czasy, gdy Amiga liczyła mi przez całą noc jeden rysunek w programie Imagine 3D, a rano stwierdziłem, że zapomniałem ustawić światła i miałem czarny ekran hehehe, ach staliśmy się bardzo niecierpliwi ...

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 08.05.2005 o godz. 00:40
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post