Cytat:
|
Napisany przez rembrant
Jedno krotkie pytanie, moze ktos wie jakim preparatem smaruje sie plytki w pilocie i gdzie to mozna kupic, bo jak wzialem troche tego z spod innego guzika to ten pod ktory dalem zaczal dzialac ale na krotko. "Kto nie smaruje ten nie jedzie" Moze udaloby mi sie przywrocic go do dawnej swietnosci. Pozdrawiam Rembrant 
|
Witam !
Smar w pilocie

?? To na 99 % jakiś dziwny pilot !
Aczkolwiek pytanie nie do końca mnie dziwi, bowiem z podobnym zadzwonił do mnie też Wuja, jakieś pół roku temu, jak mu pilot działał coraz gorzej !
A to najprawdopodobniej nie smar tylko .... brud, tłuszcz i kurz !!! Podejrzewam, że pilot jest z typu "nieszczelnych" i problem z jego działaniem polega, że po prostu w kontakcie przeszkadza wspomniany brud.
A postępowanie jest następujące. Pilota należy rozebrać jak tylko się da, płytkę umyć czystym spirytusem, preparatem do mycia głowic video lub ewentualnie denaturatem (w ostateczności przetrzeć dokładnie suchą szmatką, aby zebrać cału ten tłuszcz.) Natomiast gumę z klawiszami i obudowę itd. radzę włożyć do miseczki z dodatkiem płynu do mycia naczyć i po prostu delikatnie, acz dokładnie wymyć, a następnie wypłukać w czystej wodzie. Następnie BARDZO dobrze i dokładnie wytrzeć i najlepiej zostawić jeszcze do dokładnego wyschnięcia na kilka godzin, a najlepiej cały dzień.
Następnie złożyć i na 95% powinien działać zdecydowanie lepiej.
Metoda nie jest moja (dawno temu dostałem ją od kolegi), ale
wielokrotnie sprawdzona, zarówno na moim pilocie, ale też pilocie Dziadka, Wuja, kolegi itd.
Jeśli po tej naprawie ogólnie będzie lepiej, ale niektóre przyciski nadal nie będą działać zbyt dobrze, to konieczna może okazać się wymiana w nich gumek - ale z tym radzę w ostateczności - jeśli będzie taka potrzeba napiszę jak to zrobic i na co uważać.
Mam nadzieję, że pomogłem !
Pozdrawiam
ro29