Dyskusja: AMD czy INTEL ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.08.2002, 23:37   #10
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
miałem sobie:
1) pentium 120 - zero kłopotów, ale się zestarzał, więc przesiadłem się na
2) amd k6 200 - i tutaj się zaczęły problemy, więc wymieniłem na
3) amd k6 220 - po pół roku nie mogłem załadować systemu, bo wcześniej komp mi się wieszał, więc mymieniłem na
4) celerona 460 - znów powrót do błogich czasów, kiedy to nie mósiałem dokumentu w wordzie zapisywać co 30 sekund w nadziei, że w międzyczasie mi się komp nie zacznie ładować od początku, ale i ten przybytek się zestarzał, więc wymieniłem na
5) p4 1,5 - zero problemów, zero przegrzewania...
no i na co to ja mam zagłosować?
:-D
Masz trochę racji jeśli chodzi o AMD, ale to nie do końca tak jest bo duże znaczenie ma płyta na której to ustrojstwo jest posadzone, a niewiedzieć czemu miałem pecha do płyt pod amd:
1. Kupiłem kiedyś Abita KT7A-RAID KT133A SocketA Ultra DMA 100
-od początku coś było nie tak, płytę dobiłem zasilaczem od halogenów(włączenie/wyłączenie światła zazwyczaj oznaczało reset kompa, komp zresztą wieszał się jak głupi a niektóre divx'y to lepiej nie mówić, niechciał mi wstać red hat 7.2 pokazywał run level=0.

wymienili mi ją za dopłatą na:

2. K7T Pro2 (MS-6330) VIA KT133 Socket A AGPx4 SDRAM UDMA33/66
płyta chodziła generalnie dobrze, ale po zawieszeniu systemu(win98/r.h.7.3) i resecie nie można było załadować ponownie systemu, trzeba było zapisać cmos.

wymienili mi ją bez dopłaty (musiałem pokryć różnice w cenie pamięci ram bo stwierdziłem, że jak moge za drobną dopłatą mieć RAM taktowany 333 to czemu nie)(niema to jak miec zaprzyjaźnioną firmę komputerową) na:

3.KT3 Ultra2-BR KT333 SocketA DDR333 ATA133 RAID AUDIO BlueTooth
mam ją od 3 dni i chodzi super, ale:
-poszedłem za radą kumpla, który miał podobne doświadczenia i kupiłem ups'a, a z ups'em to inna bajka
-komputer jest odcięty od sieci(stoi za serwerem)-wcześniej bywało tak, że jak sieć padała to mi się komp wieszał a jak zaczynała działać było podobnie.