Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.05.2005, 14:10   #12
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Chciałbym przypomnieć, że chodzi o drukarkę do domu, na której zakładam, że 3000 stron starczy na około rok czasu !.

Wiadomo, że większe wydruki robi się w pracy

Ale do rzeczy :

Nie za bardzo wiem o co chodzi z kiepską jakością druku w przypadku czarno-białej drukarki do wydruku tekstu. Jak ktoś chce drukować zdjęcia z wakacji to taki sprzęt raczej mu się nie przyda, chyba że lubi styl retro hehe. Drukowałem w życiu na wielu różnych laserach i musiałbym chlapnąć parę browców aby zobaczyć różnicę w literkach. Wiadomo, że czasem jest też jakiś rysunek, ale jak się przełączy na 600 dpi to nie będzie na pewno źle. Przecież nikt nie będzie tego wieszał na ścianach, ważne by było czytelne. Teraz w biurze mam Canona Multipassa L60, jest to maszyna bardziej stara niż jara, a nawet na 300 dpi jakość mi wystarcza w 90 % przypadków (czasem są rysunki, gdzie trzeba się przełączyć na 600 dpi). Także podsumowując, jakością raczej się nie przejmuję, gdyż powtarzam jeszcze raz, będę drukował tylko wszelakiej maści pisma. Zresztą wiadomo że, coś co jest dobre dla jednego to innemu może w ogóle nie pasować.

Co do względów ekonomicznych :
Porównanie HP i Samsunga wypada tak :

HP toner 2500 stron ***8211; 161 PLN - http://tuszmarkt.pl/index.php?d=produkt&id=426 ; czyli za 1 stronę 0,065 PLN
Samsung 3000 stron - 206 PLN - http://tuszmarkt.pl/index.php?d=produkt&id=374 ; czyli za 1 stronę 0,069 PLN

więc praktycznie wychodzi na to samo

Są to najniższe ceny jakie na razie znalazłem. Nie wiem dlaczego podaje się, że toner HP jest na 2500 stron jak wszędzie indziej 2000, no ale może upchali więcej proszku, więc zakładam, że 2500.

I jeszcze jedno, do Samsunga dają toner testowy na 1000 stron, więc w relatywnie krótkim czasie czeka mnie dodatkowy wydatek, do HP jest Full.

Co wybrać, jeszcze myślę ...