palenie DVD
ja mam Litka 832 i jestem bardzo zadowolony. Zanim doszedłem do tego że odtwarza mi sie każde nagranie w każdym stacjonarnym DVD zrobiłem kilkadziesiąt prób. Po pierwsze żadne Book Type - część stacjonarek nie czyta tego (dotyczy ocz. '+' ). Następne wnioski to takie aby oprogramowanie wewnętrzne nagrywarki było najświeższe, czyli tzw FW - najnowszy. Ktoś pisał, że jak mu nagrywa dobrze to nic nie robi z FW. Nowe FW usuwa zauważone błędy i wprowadza nowe nośniki i nowe strategie nagrywania do pamięci nagrywarki. Ktoś nawet napisał taką bzdurę, że firma która często aktualizuje WF przyznaje się że robi błędy w porogramowaniu. Próby swoje robiłem w ten sposób że nagrałem ok 50 różnych płyt w różny sposób i latałem z nimi po sklepach i znajomych, i sprawdzałem. Zwrócę uwagę na to, że w sklepach były DVD ogólnie nowszego typu, tzw z dolnej półki i z górnej. U przyjaciół miałem z koleji możliwość kontroli odtwarzania na starych DVD, takich z przed 10 lat, które nic poza tłoczonym DVD nie czytają ( czytają jeszcze VCD ). Wnioski sa takie : format nagrania - MINUS, producent płyty - SONY, prędkość nagrania - dla płyt pomarańczowych( kolor opakowania) - DWUKROTNA, dla płyt niebieskich - OŚMIOKROTNA, format dzwięku - MPEG2. Oprócz tego praktycznie wszystkie płyty " + RW " były czytane, oczywiście bez Book Type ( bez zmiany znacznika na DVD-Rom). Koledzy którzy nie mają problemów z nagranymi przez siebie płytami DVD, rzecz jasna niech pozostaną przy sprawdzonych przez siebie metodach. Koledzy którym ręce opadają i mówią nigdy wiecej L_I_T_K_A , nich skorzystaja z moich doświadczeń. A nuż się uda. Płytki nagrywam zawsze w najświeższej wersji Nero 6. Pewnie wszyscy wiedzą ale przypomnę, że tryb zgodności z formatem DVD ma wiele ograniczeń. Jednym z tych ograniczeń jest konieczność zamknięcia sesji. Pozdrawiam wszystkich Zapaleńców i Eksperymentatorów. janulek_jr
|