Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.05.2005, 16:46   #13
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Proszę bardzo.
Zakładka "Create Menu", na samym dole jest przycisk "Edit", z wyskakującego menu wybierasz "Specify background image". Pojawia się okienko wyboru w którym możesz wybrać następujące typy plików:
- image/video file: wszystko w kupie się pokazuje;
- Bitmap (BMP): widać tylko pliki BMP;
- JPEG file: widać tylko "jotpegi";
- PSD file: zapomniałem jaki to format... PhotoShop?
- MPEG file: to jest to co cię interesuje. Można wybrać m2v (strumień video mpeg2), m1v (strumień video mpeg1), m2p (strumień mpeg2 ale nie dokładnie wiem czym się rózni od m2v - literka "p" oznacza chyba "program" czyli to byłby równocześnie video mpeg2 i audio mpeg2 chyba, ale głowy nie dam), oraz mpg (komplementarny strumień video+audio, najczęściej mpeg1 ale nie koniecznie, również mpeg2)

Dla testu podłożyłem sobie pod 8s klip DVD 60s animowane menu z jakiegoś trailerka w mpeg (nawet nie wiem czy to mpeg1 czy 2 - nie chciało mi się sprawdzać). Co ciekawe plik mpeg pod menu nie był zgodny z formatem DVD jak chciałem go podłożyć jako klip DVD ale w menu poszedł - ale na komputerze, nie wiem czy odtworzyłby się bez problemu na DVD, chyba, że TMPGEnc DVD Author przekompresował go do mpeg2, tak jak robi to z plikami JPEG czy innymi.

Acha, ważne. Na górze w zakładce "Create Menu" jest przycisk "Menu display setings". Musisz włączyć w nim "Motion menu", zacznaczyć wszystkie "checkboxy" oraz ustawić czas trwania animowanego menu w sekundach. Jeśli twój animowany klip pod menu będzie mniejszy niż ten czas to... po jego skończeniu zobaczysz czarny ekran do końca trwania ustawionego czasu motion menu. Jeśli klip jest dłuższy to podczas podkładania możesz wybrać w którym miejscu klipa ma się zaczynać ta część podkładana pod menu, ale to w "Specify backround image".

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline   Odpowiedz cytując ten post