TDK Reflex Ultra
Hej !
Zwracam się do Was, jako do ekspertów w dziedzinie płyt CD.
Otoż jestem postadaczem nagrywarki już dość długo, ale jednej rzeczy nie kumam.Chodzi mianowicie o plyty CD-R TDK Reflex Ultra zarowno 74 jak i 80-tki.Wymieniam sie plytami AUDIO z roznymi ludzmi- nagrywam więc ich dość sporo i zauwazylem cos ciekawego.Wiem, ze plyty generalnie ze wzgledu na warstwe gdzie wypalane sa rowki dzieli sie na 2 typy:
1. Short Strategy- warstwa srebrna generalnie
2. Long Strategy- warstwa jasno-niebieska, niebieska, fioletowa, złota
, rozniace sie znacznie nominalnym czasem trwalosci zarchiwizowanego sygnalu cyfrowego. Na tych typu 2. właśnie mi zależy.
Plyty TDK Reflex Ultra generalnie sa typu "Long" jako,ze to jedne z lepszych plyt powiedzmy.
I tu jest ciekawostka: dokładnie ten sam nadruk na płycie ( biały z "wirkiem" wokół środka płyty ),od strony jednak "optycznej" jedne są srebrne, a drugie charakterystycznie jasno niebieskie, wpadaj±ce w zieleń( tak jak być powinno myśle).
Oto co pokazuje ATIP Info Linuksowego X-CD-Roast.
1. Plyta ze spodem srebrnym:
ATIP info from disk:
Indicated writing power: 5
Is not unrestricted
Is not erasable
Disk sub type: Medium Type B, low Beta category (B-) (4)
ATIP start of lead in: -12520 (97:15/05)
ATIP start of lead out: 359849 (79:59/74)
Disk type: Short strategy type (Phthalocyanine or similar)
Manuf. index: 26
Manufacturer: TDK Corporation
2. Plyta ze spodem jasno-niebieskim:
ATIP info from disk:
Indicated writing power: 4
Is not unrestricted
Is not erasable
Disk sub type: Medium Type A, high Beta category (A+) (3)
ATIP start of lead in: -11849 (97:24/01)
ATIP start of lead out: 359848 (79:59/73)
Disk type: Long strategy type (Cyanine, AZO or similar)
Manuf. index: 25
Manufacturer: Taiyo Yuden Company Limited
Generalnie kupilem tych plyt juz chyba z 50 w różnych miejscach i sklepach, i nigdy nie wiem, czy kupuje płyty typu 2. czy 1. Czy ktoś podrabia TDK ( zrobić nadruk to w sumie nie problem) ? Co jest grane ?
Jak mówię, nadruk na płycie jest identyczny.
Uprzejmie proszę o pomoc, może wiecie coś na ten temat.Osobiście skłaniał bym się ku tezie, że to podróbki TDK-nośnik no name jakiś a tylko nadruk TDK. Spójrzcie jednakże na Manufacturer w ATIP... Jestem skołowany.
Loknar
|