Cytat:
Napisany przez slawekj
Nie testowałem Pioneer'a ale myślę analogicznie do innych napędów, że jest to prawidłowość.
Inny przykład: Zapis 8x.
Wyrażne uskoki. Jestem pewny, że w tych miejscach następuje zmiana wartości bufforu.

|
Miałem pionka 108 i bufor nigdy nie spadał mi do 0 (nie pamiętam jak było ze zmianą stref, ale w obrębie danej strefy na pewno nie).
Nagrywałem max. 12x.
Odrazu napiszę dla czego sprzedałem

1) chwilowo przestałem potrzebować palnika
2) Lubię postęp (teraz kupię pionka 109 albo Benq'a 1640
3) dostałem dobrą cenę
Ja nie jestem jakimś fanatykiem
Napiszę tylko, że Pionek to dobra nagrywarka
Zwaliły mi się tylko dwie płytki - Bulkpak (od TY) i jakiś Soniak
Poza tym tragicznie nagrała się jedna TDK -R na jaimś starszym biosie i 1 Hawk czyta się tylko 2x (też na starym biosie)
Jeżeli chodzi o uciekające dane z płyt to nie zaobserwowałem takiego problemu nawet na mediastorach
Kupiłem do testu parę płytek gorszej jakości (mediastore, hawk).
Nie mogę powiedzieć żeby nagrały się rewelacyjnie, ale wszystkie dobrze się czytają (z pełną prędkością, gładkie wykresy), niektóre +R mediastore z bitsettingiem czytają się 16x na Pionku 116, który natywnie nie obsługuje płyt +/-R
Oczywiście ja dane dla siebie nagrywałem na Verbatimach Azo i Pastelach (+R palą się trochę lepiej niż -R)
Jeżeli chodzi o testy to są one dla mnie istotne, ale zdają sobie sprawę z tego, że każdy napęd zwrace błędy trochę inaczej.
Potwierdzono to wielokrotnie porównując wykresy uzyskane na systemach przystosowanych specjalnie do testów płyt i na różnych nagrywarkach.
Rozbieżności czasami są bardzo duże.
Oczywiście czuję się spokojniej, jeżeli błędy na mojej płytce są niskie (w szczegulności PIF).
Skoro mowa o błędach, to mogę napisać, że pionek trochę gożej wypada w porównaniu z Benqiem jeżeli chodzi o Jitter.
Kupiłem ostatnio okazyjnie na allegro nagrywarkę NU z myślą o testach (jeżeli chodzi o nagrywanie to nie jest to rewelacja, a poza tym jest uszkodzona i nie czyta/nagrywa CD)-myślę, że 49zł za "tester" to niedużo (jakby ktoś chciał, to jeszcze mają.
Palnik ten zwraca PI/PIF i Jitter
Przetestowałem wszystkie nagrane na Pionku płytki i są OK.
Powiem na koniec, że następna nagrywarka jaką kupię to będzie pionek 109 albo benq 1640 chyba że międzyczasie wyjdzie coś ciekawego.
Pozdrawiam