Witam,
Gdy przerabiałem Gwiezdne Wojny, też zostawiłem jeden rodzaj menu i pojawił mi się ten sam problem, tzn. losowy wybór wyciętego menu.
Po analizie menu w PgcEdit, za pomocą opcji Trace mode, okazało się, że rozwiązanie problemu jest proste i banalne, ale przejdźmy do konkretów

.
Za wybór rodzaju odtwarzanego menu odpowiedzialny jest GPRM 5, wystarczy teraz sprawdzić, gdzie jest generowana losowa wartość grpm'a. Można tutaj założyć pułapkę (będąc w trybie "trace mode"), tzn. w menu Breakpoints:GRPM write breakpoints: zaznaczyć GRPM 5, po kliknięciu w przycisk Run, symulacja odtwarzania zatrzyma się, gdy nastąpi zmiana parametru GRPM 5.
Przykładem będzie STAR WARS EPISODE VI, w innych częściach mechanizm działania jest taki sam, tylko komendy mogą być umieszczone w innych PGC.
Pierwsza zmiana wartości GRPM'a na 1, występuje w "VMG, First-Play PGC". Klikam ponownie Run i czekam na następną pułapkę. Następna zmiana pojawia się w "VTSM 1, LU1 (en), 6", komenda wygląda tak: Set grpm(5) ?=(rnd) 3, to nic innego, jak generator liczby losowej w zakresie od 1 do 3, bo 3 rodzaje menu. Należy jeszcze znaleźć miejsce, gdzie w zależności od wartości GRPM 5, wybierany jest odpowiedni rodzaj menu. Nestępuje to, po odtworzeniu czołówki z animacją STAR WARS i tytułem filmu, czyli w "VTSM 1, LU1 (en), 14":
Na obrazku powyżej widać, że jeżeli GRMP 5 ma wartość 1, odtwarza się menu rozpoczynające się w PGC 15; jeżeli ma wartość 2, rusza menu z PGC 67 i przy wartości 3, startuje menu z PGC 41.
Załóżmy ze zostawiliśmy menu startujące w PGC 67, możemy wymusić start płyty DVD, zawsze od tego menu, na dwa sposoby. Wiemy już, że wartość GRPM 5 musi wynosić 2, żeby interpreter przeszedł do PGC 67.
Pierwsze rozwiązanie to narzucić GRPM 5, tą wartość na samym początku. Wystarczy tylko wrócić do "VTSM 1, LU1 (en), 6" i zmienić komende "Set grpm(5) ?=(rnd) 3" na "Set grpm(5) = (mov) 2". Klikamy dwa razy w komende, otwiera się okno "Command Editor" i tutaj dokonujemy zmiany, jak na obrazku poniżej.
Generator liczby losowej dla GRPM 5, został zastąpiony stałą wartością i to wszystko

.
Druga, bardziej uciążliwa metoda, to zostawić generator liczby losowej, a zmienić komendy w "VTSM 1, LU1 (en), 14", w sposób, jak na obrazku poniżej:
W tym przypadku, należy to zrobić również w "VTSM 1 , LU 1 (en) , 2 (dummy) AudioM", "VTSM 1 , LU 1 (en) , 4 (dummy) SubPicM", "VTSM 1 , LU 1 (en) , 5 (dummy) ChapterM", "VTSM 1 , LU 1 (en) , 8 (dummy)" i "VTSM 1 , LU 1 (en) , 9 (dummy)" - nie usuwamy tu wszsystkich komend tylko wstawiamy NOP, tam gdzie następuje przejście do pustych PGC i wstawiamy "LinkPGCN PGC 67".
To tylko przykład jednej z licznych możliwości PgcEdit'a, warto się nim zainteresować, bo znacznie ułatwia poprawę menu filmu DVD.
Pozdrawiam