Witam
Przeglądając różnej maści prasę komputerową, strony internetowe czy fora można się natknąć na różnego rodzaju triki, które mogą nam mniej lub bardziej ułatwić pracę w systemie.
Chciałbym zaproponować, aby podzielić się tym, który przyniósł ze sobą największy pożytek, jaki wprowadzamy w życie od razu po instalacji systemu i bez którego ciężko się nam obejść.
Ponieważ zaraz odezwą się głosy

, że wystarczy wpisać to i tamto w googlach i wyskoczy 1538 stron traktujących o tej tematyce, proponuję nie podawać setek mniej przydatnych rzeczy, które rzeczywiście są ogólnie znane, ale wybrać takiego naszego ***8222;de beściaka***8221; i go tutaj wyrzeźbić

.
Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i dowiemy się czegoś nowego

.
A oto mój kandydat :
Trick : Niezwykle szybki start XP-ka - REAL !:
Przeczytałem tą poradę na jakimś forum (niestety nie pamiętam już gdzie) i podszedłem bardzo sceptycznie. Pamiętając win-a 98, i 1000 sposobów na szybki start, które trochę dawały ale raczej niewiele, nie spodziewałem się więc żadnych fajerwerków. Spróbowałem z ciekawości i w pierwszym szczena mi opadła

. Po zrobieniu testów, i dosyć dokładnych pomiarów oznajmiam, iż system wstaje na moim sprzęcie 6 sekund szybciej (to na prawdę bardzo dużo !).
Miłej zabawy :
>>>>Proces startu WinXP można niewiarygodnie przyśpieszyć kasując zawartość katalogu c:/windows/prefetch.
Są to pliki, które jak myśli windows przyśpieszą ładowanie i uruchamianie programów. Oczywiście jest w
błędzie. Aby wyłączyć wstępne ładowanie na stałe wchodzimy do rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs
i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0 <<<<
Ps. Oryginalnie parametr Enable Prefetch ustawiony jest na 3
Ps.2 Chciałbym aby topic dotyczył tylko XP-ka, ale ostatecznie ...
Pozdrawiam