Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.05.2005, 08:12   #4
Papametro
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.05.2005
Papametro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wiem o finalizacji płyty DVD-R (i wiem, że wówczas pliki są widoczne DVD Shrink itd), ale dziękuję za radę. Sądziem jednak, że niesfinalizowane DVD-R będzie widoczne w kompie tak samo jak niesfinalizowane DVD-RAM (to taki eksperyment). Ze sfinalizowanymi płytami DVD-R nie mam problemów (innych - poza DVD-RAM ten model Panasonica - jak wiecie - nie zapisuje).
Ale wracjając do tematu: nagrana płyta DVD-RAM nie da się sfinalizować w Panasonicu (stacjonarnym e85h) - przynajmniej ja tego nie umiem i w instrukcji też nie ma na ten temat ani słowa - co najwyżej zabezpieczyć. Przeczytałem na forum m.in. coś takiego:
Mam nagrywarkę stacjonarną Panasonic. Postanowiłam zrzucić parę rodzinnych filmów, ale wiadomo jak one są nagrywane (bez obróbki się nie obejdzie ). Problem w tym, że po nagraniu tego na DVD RAM i znalezieniu odpowiedniego napędu, który to przeczyta i umożliwi przegranie na dysk. Nie mogę nic z tym dalej zrobić. Podobno trzeba to zripować, ale Decrypter nie widzi danych na tym dysku (mimo iż np. Total Commander je widzi). Chciałabym obrobić ten film np. w Adobe Premiere, ale on nie odczytuje tego formatu. Utknęłam w martwym punkcie. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o pomoc.
Dziękuję.

oraz
Mam płytę DVD-RAM, z filmem, nagraną na stacjonarnej nagrywarce DVD Panasonic, po przeczytaniu w komputerze zapis na niej ma postać:
katalog: Dvd_rtar
pliki: Vr_movie.vro 4.057.663.488
Vr_mangr.bup 36.127
Vr_mangr.ifo 36.127
czy ktoś wie czym rozłożyć główny plik z danymi, na strumień audio i video w celu utworzenia normalnej struktury płyty dvd złożonej z plików .vob ?

Mój sprzęt komputerowy (i kolegi też - m.in. LG z DVD-RAM) widzi tę płytę jako krążek CD (sic!) zapełniony w 100% np. 2 GB danych (może też być np. 100% 1, MB danych - zależy od długości fimu, kompresji, itp - wiecie lepiej ode mnie). Po kliknięciu (np. w TC, czy Eksplorerze) płyta się "otwiera", ale nie ma w nim widocznych żadnych plików czy katalogów (gdyby były, to bym sobie poradził). Wyspecjalizowane programy edycyjne (TMPEnc, NeroVision, DVD Shrink) też nie widzą katalogów i plików. Może to kwestia firmware cd-rom'ów, albo kwestia specyficznego oprogramowania koniecznego do otwierania takich płyt? A może popełniam jakiś oczywisty błąd?

P.S.
ed hunter i qfir<--dziękuję za dobre słowo i przywitanie. Jestem wdzięczny.

P.S. II (dodane ca h: 8,20)
Spróbuję dziś ca 10.00 upewnić się w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym, czy nie jest to wina napędów (sprzętu lub firmware). Dam znać.

Ostatnio zmieniany przez Papametro : 21.05.2005 o godz. 08:21
Papametro jest offline   Odpowiedz cytując ten post