Witam,
jakis czas temu kupilem na Allegro nagrywarke taka jak w tytule.
Link do aukcji . Wydaje mi sie, ze zostala wymontowana z jakiegos firmowego kompa i sprzedana osobno - brak logo na przednim panelu itp. Wszystko z nia bylo OK do dzis, gdy postanowilem kupic plytke DVD-RW x4 Verbatima. Otoz nagrywarka jej w ogole nie widzi. Po wlozeniu jej do napedu dioda swieci sie przez chwile a potem gasnie i koniec, nie widzi nic kompletnie. Wymyslilem ze to przez wersje firmware (1.5) i postanowilem je upgradowac. Sciagnalem najpierw wersje 1.8, potem 1.7 i 1.6, ale zadna nie chciala sie zainstalowac, zawsze wywalalo komunikat "Available target not found". Firmware sciagalem z tej stronki, do ktorej link jest na glownej stronie cdrinfo, potem odpalalem plik .exe zawarty w zipie, probowalem nawet pod dosem, z takim samym skutkiem. W jednym przypadku byl nawet plik .bat z gotowym poleceniem wpisanym, tylko kliknac. Nagrywarka podpieta jako Secondary master, sama na tasmie. Natrafilem w sieci na taki plik jak Pioneer dvr 106 universal flasher, w readme bylo napisane, ze zmienia on Pioneera dvr-106d z wersji OEM na zwykla, ale niestety tez nie chcial dzialac. Stad tez moje pytanie - czy Pioneer zapisuje w biosie nagrywarki ze to jest jakas specjalna wersja (OEM, Retail, Bulk czy cos innego) i wtedy taki sprzet nie chce sie poddac flashowaniu firmware'u? A moze ktos ma dla mnie rade co mam zrobic zeby to cholerstwo czytalo DVD-RW. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.