ja mam litka 832 i zawsze jak był nowy bios to wgrywałem go. Jest to bardzo ważne , jak zapewne wiesz nowszy usuwa zauważone błędy, dodaje nowe nośniki i nowe strategie zapisu. W litku robi się to banalnie prosto nie wiem jak w lg. Ale jeżeli jest to proste to nie wahabym się. Pamiętaj tylko że nie można przerywać opercji. W tym miejscu zawsze się pisze, że wskazany jest UPS. Osobiście go nie mam. Jezeli idzie o nadpalanie to oczywiście że włącz nadpalanie i skrócenie zapisu Lead-out w ustawieniach. Pamiętaj tylko że nadpalanie jest mierzalne. Czyli zanim zaczniesz nadpalać zmierz je dla danego nośnika. Robi się to w Nero CD-DVD speed-DODATKI - test przepalania. Z płytami DVD nie sprawdzałem, bo ile razy chciałem sprawdzić to SPEED nie działał. Ale swietnie działał na CD. Wkładasz płytę CD robisz jak wyżej. W zakładce testowa pojemność piszesz 099:57:00 i POCZĄTEK i program testuje plytkę. Następnie masz napisane ( w minutach i MB ile masz więcej) że masz np więcej o 2 MB, 5 MB, czy 20 MB wiecej. Jasne że jeżli masz wiecej o 2MB to nie nadpalisz np 2,5 MB. Testowałem wiele płyt i kazda ma inna dł. Od 0,5 MB więcej do nawet 25 MB ponad 700 MB. Natomiast aby sprawdzić swoje ustawienia odpal NERO INFO TOOL. Nastepnie otwórz zakł. konfiguracja i tam zobaczysz swoje ustawienia. Powinno być MASTER i DMA ON - pisząc w skrócie. Pozdrawiam
|