DVDRW Lite-On SOHW-1653S - nie widzi płyt CD
Moja sześcioletnia nagrywarka marki Mitsumi nadaje się już do śmieci, więc wykorzystałem fakt wyjazdu znajomego i pożyczyłem od niego na kilkanaście dni nagrywarkę DVD, Lite-On SOHW-1653S.
Podpiąłem ją jako drugi napęd (Secondary Slave) i działała bez zarzutu. Do czasu. Problem polega na tym, że teraz nie odczytuje zwykłych kompaktów i nie nagrywa na nich - po prostu nie widzi ich. Mogę wkładać jakiekolwiek płyty i nic.
Kilka dni temu zamiast tej nagrywarki podpiąłem swój stary napęd, bo chciałem sprawdzić jeden krążek, później włożyłem już nowy. Ani wcześniej, ani później nie grzebałem w sterownikach, po prostu Windows XP sam wszystko wykrył. Czy ktoś wie dlaczego ta cholera nie chce odczytać ani nagrywać na tradycyjnych nośnikach? Dodam, że płyty DVD działają bez żadnych problemów.
Próbowałem odinstalować i zainstalować ponownie. Nie pomogło. Chciałbym uniknąć reinstalacji systemu i przede wszystkim dowiedzieć się czy jakimś cudem nie zespułem tej nagrywarki. Ma ktoś jakieś remedium na tą osobliwą przypadłość?
|