24.05.2005, 09:57
|
|
dziobák [;
Data rejestracji: 08.03.2002
|
niestety @joujoujou to nie żart, ja również zdębiałem dziś jak to przeczytałem... a na "osłodę" proponuję jeszcze małą próbkę pokazową "działalności" KRRiTV sprzed kilku dni:
Cytat:
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji chce ocenzurować internet! Na pierwszy ogień pójdą radia internetowe i stacje telewizyjne, które często tworzone są z zapałem przez młodych ludzi.
Łukasz Pulkowski jest studentem III roku matematyki i jednocześnie prezesem internetowego radia Uniwersytetu Szczecińskiego. Stacja, którą kieruje, działa w sieci od półtora roku. On i kilkudziesięciu jego kolegów poświęcają rozgłośni cały swój wolny czas, nie biorą za to ani grosza. Nadają wyłącznie muzykę i informacje potrzebne studentom - np. o konferencjach naukowych, tańszych biletach autobusowych.
Na podobnych zasadach funkcjonuje kilkaset polskich stacji radiowych i kilka telewizyjnych emitujących program przez internet. Najczęściej tworzą je młodzi ludzie, którzy w ten sposób chcą podzielić się swoją pasją. To dlatego niektóre nadają przez cała dobę np. tylko muzykę Depeche Mode, a inne - hity z lat 60.
Ale niebawem większość z tych stacji nie będzie już tak niezależna. Chrapkę na kontrolowanie ich ma Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Zgodnie z liczącym ponad 200 stron dokumentem o "Strategii państwa polskiego w dziedzinie mediów elektronicznych na lata 2005-2020" każdy nadawca będzie musiał współpracować z urzędnikami. Czemu ma to służyć? "Ochronie małoletnich i godności ludzkiej w Internecie" - napisano w strategii. Rafał Rastawicki, rzecznik Rady, uzupełnia to tak: - Kiedy powstawała ustawa [1992 r.], nie było internetowych nadawców, dlatego nie ma żadnych przepisów regulujących ich działalność. A naszym zdaniem powinni funkcjonować na podobnych zasadach co tradycyjni.
|
czytaj więcej...
|
|
|