Cytat:
Napisany przez VANTWG
Jakie problemy z plikiem biosu  ? Gdzie to czytałeś  ? Ściągasz, wypakowujesz z zip'a execa i odpalasz dajesz upgrade i tyle.......
Po co pod nagrywarke dajesz kieszeń skoro drugi kanał masz wolny??
Nagrywarka na Primary Master a kieszeń na secondary master...
Co do przepalania to odpal sobie test przepalania w nero cd/dvd speed i bedziesz wiedział w CD to chyba 93min, DVD sie nie da.
|
Już po sprawie, wszystko zrobione, a problemy z biosem bywają bo sam kiedyś takowy miałem, chodziło o napęd LG CDRW, i też ze strony producenta był sciągany, wszystko robione było zgodnie z instrukcją i skończyło się ratowaniem napędy, dzięki bogu z powodzeniem. Co do ustawień podłączenia Master/Slave, pytałem się dlatego że w instrukcji wgrywania nowego biosu nie ma nic wspomnianego na temat komputerów ktore bazują na kontrolerach SATA, i chodziło mi tylko o to, czy w takim przypadku koniecznie musi być to SECENDARY MASTER, a czy nie wystarcza PRIMARY MASTER, bo zasadniczo ja nie dostrzegam żadnych róznic w takim przypadku konfiguracji jak moja. I to jest poniekąd odpowiedź na twoje pytanie czemu nie podłączam na osobnych kontrolerach nagrywarki i HDD, nie widzę takowej potrzeby, a po drugie na co mi dodatkowa taśma/kabel w obudowie.
Cytat:
Napisany przez janulek
Jezeli idzie o nadpalanie to oczywiście że włącz nadpalanie i skrócenie zapisu Lead-out w ustawieniach. Pamiętaj tylko że nadpalanie jest mierzalne. Czyli zanim zaczniesz nadpalać zmierz je dla danego nośnika. Robi się to w Nero CD-DVD speed-DODATKI - test przepalania. Z płytami DVD nie sprawdzałem, bo ile razy chciałem sprawdzić to SPEED nie działał. Ale swietnie działał na CD. Wkładasz płytę CD robisz jak wyżej. W zakładce testowa pojemność piszesz 099:57:00 i POCZĄTEK i program testuje plytkę.
|
Dzięki, jedno tylko pytanie, skąd taka wartość "99:57:00" skoro Nero sam z siebie wpisuje w zakładce zaawansowanych ustawien 82:00:00 ? czytałem na stronie CDRinfo o możliwości wpisania nawet 120, ale nie ważne, nie o to się rozchodzi, domniemywam iż podana wartość ma jakiś wpływ na zapis płytki CD 800MB której przyznaje się nigdy mi się nie udało wypalić, i do dziś nie wiem jak to zrobić :\
Pozdrawiam
G.