Cytat:
Napisany przez raven66
proponuję zebrać się do kupy [bez skojarzeń] i napisać list otwarty do "władz" o wprowadzenie jeszcze kilku nowych podatków, na przykład:
|
Hmmm... tego.. Nie chcę Cię martwić, ale nie byłeś zbyt oryginalny, bo większość tego typu niby absurdalnych opłat już w jakiejś postaci u nas obowiązuje...
Cytat:
każdy kupujący samochód byłby obciążany podatkiem od ewentualnego spowodowania wypadku czy ofiar w ludziach [bo jeździ samochodem, więc może spowodować wypadek]
|
A obowiązkowe ubezpieczenie OC to niby co jest?
Cytat:
każdy posiadacz nagrywarki CD lub DVD niech odprowadza podatek od ewentualnych wypalonych pirackich kopii muzyki, filmów, oprogramowania - bo przecież posiadając nagrywarkę można piracić
|
O ile się nie mylę to w nośnikach już jest zawarty podatek (podajże 3 %) na te cele. Ale tu pewny nie jestem...
Cytat:
każdy lokator wynajmujący mieszkanie musiałby płacić podatek od ewentualnej przyszłej kradzieży prądu - bo przecież można przykombinować z licznikiem
|
A tu też nie wiem, ale biorąc pod uwagę wysokość opłat za prąd, to pewnie i ten i wiele innych dodatkowych opłat jest już w nim zawarta...
Cytat:
każdy kto kupowałby gazete codzienną musiałby płacić podatek, aby pokryć koszt zdobywania dalszych njusów i by utrzymać ciągłość pisania artykułów i nowinek [w końcu też trzeba trochę nakładu czasowego i finansowego aby artykuł napisać]
|
A to akurat na pewno jest wliczone w cenę
Cytat:
każdy przechodzień wkraczający np. na płytę główną rynku w Krakowie powinien płacić podatek, aby pokryć ewentualne koszty, jeśli by na przykład wyrzucił papierek na ziemię albo w inny sposób zanieczyścił środowisko [proponowałbym ustawić dookoła blokady policyjne wraz z budkami, w których siedzieli by inspektorzy urzędu skarbowego pobierający od razu opłaty za wejście na rynek]
|
Tutaj okazałeś się mało oryginalny, bo wymyślono już nawet więcej. Otóż wyjeżdżając do niektórych częsci naszego kraju płacisz podatek niejako za samo...
oddychanie ich powietrzem. Nazywa się to cudo podatek klimatyczny, czy jakoś tak.
A Ty myślałeś tylko o podatku za chodzenie..
Cytat:
a na koniec: każdy głosujący w wyborach powinien odprowadzać megaduży podatek, aby pokryć straty finansowe, ekonomiczne, moralne etc. wyrządzone przez powalone ustawy i pomysły świń znajdujących się przy korycie
|
Obawiam się, że pieniędzy by nam nie wystarczyło...