Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.05.2005, 11:36   #14
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Zdarzenie, które opisywałem odnośnie instalacji win2000 wyglądało tak, że wszystko szło z oryginałów, nie było nawet skonfigurowanej jeszcze poczty, a po ściągnięciu aktualizacji ze strony microsoftu i aktualizacji ze strony nortona w systemie pojawił się wirus. Pytanie skąd się wziął ?
Przyczyna lezy w systemie MS Windows. Juz w chwili postawienia systemu i podlaczeniu go do sieci mozesz zostac zainfekowany przez jakis wirus bazujacy na bledach w MS Windows. Moze sie to stac zanim jeszcze zainstalujesz dodatkowe latki.

Dlatego balezy instalowac bezwzglednie najnowsza wersje systemu - tzn ze zintegrowanym najnowszym SP. Poza tym warto zapisac na dysku kluczowe laty i zainstalowac je zanim podlaczysz komputer do sieci. Podobnie ma sie sprawa z antywirem i firewallem.

Dopiero tak przygotowany komputer mozesz podlaczyc do sieci bez obawy o to, ze natychmiast Cie cos zaatakuje.

Cytat:
Napisany przez Arepo
Mam również oddzielne konto pocztowe na wszelki szrot, ale nie jest zasadą, że na konta, których nigdzie nie podasz nie zaczną przychodzić wirusy i reklamy. Mam konto neostradowe, z którego w ogóle nie korzystam i nigdzie go nie podawałem, a jest tam codziennie świeżutka porcja reklam i wirusów.
Tutaj przydaje sie wiedza na temat tego jak dzialaja spamerzy. Musisz wiedziec, ze jest cos takiego jak np spam wysylany na adresy wygenerowane metoda slownikowa. Dokladniej mowiac podaje sie domene a to co jest przez @ jest podstawiane ze slownika. Dlatego adresy majac przed @ imiona lub typowe slowa sa bardziej podatne na spam niz takie w ktorych uzyto dziwnych kombinacji.

Poza tym konto na neo nie jest za dobre o niebo lepszym rozwiazaniem jest gmail.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post