Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.05.2005, 23:37   #10
Death Man
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.05.2005
Death Man w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus
Witam

Jakieś trzy dni temu zadzwoniła od mnie kuzynka i powiedziała mi, że mają problem z kompem ponieważ wyskoczył im błąd klasera na hdd, wspomniała coś tam, że komp komp się zrestartował, i zaczął sprawdzać 2 000 000 klaserów więc pozostawili go samego sobie, ale po 5 godzinach okazało się ze komp się "niby" zawiesił (było sprawdzone podobno ponad 1 000 000 klaserów). Więc w tym momęcie pociągnęła reseta no i po tym resecie zaczął wyświetlać sie tylko komunikat:
Pri master HDD error
Run setup
Pres F1 to resume

Dziś dorwałem się do jej kompa i zaczęłem kombinować, ale niestety nic nie moge zrobić, zabootowałem go z dyskietki startowej ale nie mam dostępu do hdd, odpaliłem fdisk'a ale wywala błąd "nie ma dysków stałych". Sprawdziłem ustawienia w biosie i dysk jest "niby" wyświetlany poprawnie, lecz ciągle nie mam do niego dostępu, więc co robić i jak uruchomić kompa na tym hdd??

Witam. Polecę serwis, ponieważ, uważam że przyczyną takich zachowań, jest błąd głowicy odczytującej. Luz, być może defekt mechaniczny, niewiem. Polecę też narzędzia producenta dysku służące, do dokładnej diagnostyki. W wypadku błędów wskazujących defekt, elektroniki bądź fizyczne to pozostanie serwis. W wypadku bad sectorów, polecę narzędzie do niskopoziomowego formatowania, ze stajni firmy Ontrack.
Death Man jest offline   Odpowiedz cytując ten post