Cytat:
Napisany przez Ice
A mnie to rybka.... jak ktos nie chce to przeciez nie musi takiego posta przegladac...
|
Problem polega na tym, że chcąc kupić jakieś rzeczy właśnie przegląda się takie posty. Niestety zazwyczaj jest to strata czasu.
Często wygląda to tak :
- mam to i to (tutaj wielki opis), chętni proszę się zgłaszać - dalej wszelki kontakt z gościem się kończy, albo rozpoczyna się dyskusja o posiadanym sprzęcie
- zaproponuj swoją cenę i jeśli będzie mi odpowiadać to towar jest twój - naturalnie zaproponowana cena przechodzi bez echa czyli nie odpowiada ...
- skontaktuj się ze mną meilem lub na GG to ustalimy cenę - często okazuje się, że urządzenie już niby sprzedane, albo podana cena jest tak wysoka, że lepiej trochę dołożyć i kupić nowe w sklepie ; czasem człowiek licytuje się z gościem i odnosi wrażenie, że to on próbuje go naciągnąć dając tyle ile w obecnej chwili warta jest rzecz (niektórzy nie są wstanie pojąć, że sprzęt traci na wartości)
- link do aukcji allegro ***8211; nie wspominając o robieniu reklamy, to są osoby, które nie mają konta na allegro, więc tamtejsze aukcje ich nie dotyczą, w innym przypadku udali by się od razu tam, a nie przeglądali ogłoszenia na forach
Muszę też wziąć w obronę sprzedających, brak konsekwencji ze strony osób, które zgłosiły się do kupna przedmiotu również bywa denerwująca.
Powyższe spostrzeżenia są wynikiem moich doświadczeń z tym działem, próbowałem tutaj zarówno sprzedawać jak i kupować, niestety nieskutecznie, może miałem pecha ?.
Podsumowując :
- podanie ceny wyjściowej to konieczność, świadczy o poważnym podejściu sprzedającego do sprawy
- linki do allegro tylko w ostateczności, ale wtedy zaznaczać to w tytule tematu np.: nazwa przedmiotu ***8211; link allegro
- przydaje się również informacja o sposobie zapłaty za przedmiot
To tyle moich wypocin.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów