Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.05.2005, 12:11   #3
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sugeruję użyć jakiegoś zewnętrznego kalkulatora
X lat temu gdy kompresje DVD do AVI (DivX 3.11 Alpha) przeprowadzałem w programie FlaskMPG
używałem AVI Bitrate Calculator 2
ustalasz tam czas trwania filmu, ustalasz jakość ścieżki dźwiękowej (bitrate), wielkość nośnika
i ilość nośników (tak jak w dołączonym kalkulatorze do kodeka DivX 5.2 - ale ten może się jednak myli)
wynikiem jest wartość bitrate dla ścieżki wideo jaki należy ustawić ręcznie przy konfigórowaniu kodeka
w przypadku kompresji 1-pass kalkulator będzie się sprawdzał
w przypadku multi-pass już nie, a przynajmniej nie ten, może jakiś nowszy jest który poradziłby sobie poprawnie z takimi obliczeniami

a co do przeprowadzanej przez Ciebie kompresji multi-pass
kiedyś próbowałem w VirtualDub (nie MPEG-2 - zwykłym) kompresować w 2-pass
i rzecz wyglądała tak, że drugie przejście nie uruchamiało się automatycznie po zakończeniu pierwszego
najpierw uruchamiałem multipass 1-pass
a po zakończeniu, uruchamiałem multipas 2-pass ręcznie
a to co próbujesz uruchomić to efekt jednego przejścia dlatego jest czarno
dopiero po przejściu wszystkich pass plik zdatny byłby do obejrzenia
oczywiście to co powyżej piszę stosowałem w przypadku DivX 5.0.2
i po tych próbach szybko zrezygnowałem z takich operacji
zacząłem używać Gordian Knot

GK też opiera się o kodeki DivX/XviD i do kompresji używa m.in. Virtual Dub (w tym przypadku VDMod)
jedyne co wcześniej trzebaby było zrobić to w VD wyciąć interesujące elementy (pozbywając się reklam o których piszesz)
a następnie używając GK zaplanować (bo tym właśnie GK się zajmuje) zmianę rozdzielczości, przycięcie niepotrzebnych pasów (dolny i górny jeśli są) ustalić czas nagrania, ilość i wielkość nośnika a GK na tyle dobrze obliczy wielkość bitrate, że po kompresji multipas nawet, plik zachowa pożądane rozmiary
Mirek-1977 jest offline   Odpowiedz cytując ten post