Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2005, 00:02   #3
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Nie wiem czy temat juz byl, ale ja dzis to przeczytalem i podaje za infojama.pl:
.
.
.
czy ktos zna szerzej temat... owe dwa bajty?

jesli to prawda MS robi nas w ciula... bo przeciez jest spora roznica w cenie pomiedzy wersja Home a PROF.
Jakoś mnie to nie dziwi... zresztą nawet M$ się nie dziwię, że tak postąpił. Po co było tworzyć dwa różne systemy, kiedy można było jeden, przy czym dla mniej wymagających użytkowników i za mniejsze pieniądze sprzedawać go z wyłączonymi funkcjami i udającego okrojoną wersję.
Czy M$ robi w ciula? Nie. Dostajesz to, za co zapłaciłeś. Jeśli natomiast masz ochotę i potrafisz pokombinować, to kupując produkt tańszy jesteś w stanie z niego zrobić droższy.
Wielu Producentów robi takie rzeczy i nie ejst to oszukiwaniem Klienta.
Podobnie sprawa wygląda przecież w kartach graficznych, gdzie często kupując sporo tańszy model możesz uzyskać model sporo droższy i wydajniejszy poprzez zmianę BIOS'u tylko. Producenci samochodów też robią takie sztuczki niekiedy z silnikami (szczególnie wysokoprężnymi). Wystarczy odwiedzić serwis i wymienić układ sterujący wtryskiem za kilkaset złotych i wyjeżdżasz samochodem z silnikiem sporo mocniejszym. Normalnie musiałbyś zapłacić kilka tysięcy więcej, gdybyś chciał mieć ten silnik, ale prosto z salonu od dilera.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post