[
CutePDF Writer freeware ]
tworzy wirtualną drukarynkę, dzięki której można stworzyć dokument PDFa z praktycznie każdej aplikacji, która obsługuje polecenie Print
uwaga! aby aplikacja funkcjonowała poprawnie, konieczne jest zainstalowanie konwertera PS, np. GhostScript - GhostScript można zainstalować [
stąd ] lub [
stąd ]
[
CutePDF NIE freeware ]
nie jest to darmowa aplikacja, ale mimo wszystko chciałbym zasygnalizować jej istnienie - naprawdę świetna alternatywa dla np. PDFSnake, niesamowicie łatwe i przyjemne tworzenie impozycji z PDFów, a do tego, w przeciwieństwie do SNake'a [o czym miałem okazję się przekonać] jest dużo bardziej niezawodny i precyzyjny
dodam jeszcze tylko, że wersja evaluation nie ma ograniczeń czasowych, można ją ściągnąć i wypróbować bezpłatnie, a jedynym "ograniczeniem" przy tworzeniu impozycji jest nadpisywany przez CutePDF malutki napis w lewym dolnym rogu na pierwszej stronie impozycjonowanego PDFa

8 )
[
TurboNote 3.4 freeware ] [
TurboNote+ Home Page NIE freeware ]
malutki programik umożliwiający "przyklejanie" na pulpicie kolorowych "karteczek" z notatkami [np. dla zapominalskich] - jedynym ograniczeniem wersji freeware jest pojawiające się na dole co którejś [nie na każdej] nowej notki logo i adres sponsora - wystarczy wtedy stworzyć nową notkę a tą "sponsorowaną" usunąć i po problemie
jest to jeden z najwygodniejszych i najlepszych tego typu programików, jaki znalazłem [a testowałem mnóstwo] i bije go chyba jedynie MagicNotes, który niestety darmowy nie był
[
PostIt! Note LITE ]
komputerowa wersja klasycznych, żółtych samoprzylepnych karteczek PostIt! osobiście mi nie przypadła do gustu, wolę podany wyżej TurboNotes, ale może komuś się spodoba