Co wybrać - LG GSA-4163B czy NEC ND-3520A?
Witam
Noszę się z zamiarem kupienia jakiegoś palnika, ale oczywiście zawsze pozostaje dylemat co wybrać. Polecano mi NEC ND-3520A i prawie byłem już zdecydowany, ale zacząłem buszować po różnych forach i nabrałem wątpliwości, a to za sprawą LG GSA-4163B. Spotykam się bowiem z opiniami, że LG o wiele lepiej radzi sobie z oczytem płyt (w szczególności porysowanych) aniżeli NEC i w dodatku jest od niego cichszy. Po drugie LG pozwala na zmianę BookType, a w NECu trzeba robić upgrade BIOSu, w dodatku na nieoficjalny, co wiąże się pewnie z utratą gwarancji. W sumie to sam nie wiem co o tym myśleć, bo na tym forum jest jednak sporo postów osób, które mają różnego rodzaju problemy z LG. A może dotyczy to tylko modeli wyprodukowanych w Chinach? Czytałem również recenzje i ten LG wypada całkiem nieźle, ale recenzja jest recenzją i nie wiem na ile są one wiarygodne. W sumie zdaję sobie sprawę, że zdaję pewnie to pytanie po raz 1.000.000, ale byłbym wdzięczny gdyby w miarę możliwości wypowiedziały się osoby, które miały bądź mają do czynienia z obydwoma modelami.
Przede wszystkim chciałbym wiedzieć jak ww. modele radzą sobie z nagrywaniem na tanich nośnikach i jak wygląda później ich odczyt na innych czytnikach oraz jak radzą sobie z odczytem płyt nagranych na innych nagrywarkach. Czy rzeczywiście LG umożliwia bitsetting bez konieczności wgrywania nieoficjalnego firmware? Czy rzeczywiście jest cichsza aniżeli NEC?
W zasadzie byłem już zdecydowany na LG, ale po przejrzeniu tego forum i ilości postów zawiedzonych użytkowników, to nabrałem poważnych wątpliwości. Może jednak decydować się na jeszcze inny model? W zasadzie chciałbym zmieścić się powiedzmy w 260 zł.
Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Recenzje już czytałem, teraz chciałbym poznać zdanie konkretnych użytkowników.
Pozdrawiam
chairon
Ostatnio zmieniany przez chairon : 03.06.2005 o godz. 15:18
|