Ta sprzętowa kompresja do mpg2 przy tej cenie sprzętu to jeden wielki bajer, może winfast w najwyższej wersji niektóre etapy kompresji przeprowadza sprzętowo, nie wiem nie sprawdzałem, a na stronie producenta i tak zapewne króluje marketing, ale i tak większość roboty wykonuje procesor.
W twoim przypadku może pomóc wyłączenie wszystkiego co się da, najlepiej postawić dodatkowy system bez żadnych antywirusów firewalli (ten windowsowy też wyłączyć, jeśli korzystasz z xp), wyłączyć jakie się da usługi (np. te dotyczące sieci, serwerów i klientów dhcp itp.), bajery związane z wyświetlaniem również won, plik wymiany na drugi dysk, taki system tylko do nagrywania, mimo wszystko czarno to widzę, ale kto wie.
Zapomniałem jeszcze o biosie, nie wiem jak to działa w nowych systemach, z biosu są odczytywane tylko pewne wartości i później bios jest zastępowany, ale pewne ciekawe ustawienia zachowane z nieznanych mi powodów nie wiem czy są wywalane przez system, jeśli nie to mogą całkiem skutecznie opróżnić działanie systemu. Chodzi o coś takiego jak
System BIOS Cacheable
Video RAM Cacheable
Video BIOS Cacheable
jeśli masz coś takiego to powinno być Disabled (wyłączone) wszystkie te opcje kopiują pewne elementy biosu do do pamięci podręcznej drugiego poziomu której i tak masz mało.
Więcej o biosie znajdziesz
tu, opis nie jest najnowszy i wiele elementów się nie pokrywa lub nie jest aktualna, ale warto przejrzeć.