|
Wydaje mi sie ze Forumowicze ktorzy odradzaja na czas obecny kupna jednego i drugiego maja racje. Non-stop sie czyta o rewulcjach nowych technologii, i z tego co widze (bo sam tak sie przymierzam do wymiany TV), to ewentualnie za rok bedzie super czas na kupno tego typu telewizora, LCD czy Plasma. Tylko w tym tygodniu czytalem dwa dlugie artykuly jak to LG wchodzi pelna para w LCD i rozpoczelo budowe nowej fabryki tylko do budowy LCD telewizorow. W innym pisali jak to Plasma musi narazie doganiac LCD glownie z cena, a nie jest to latwe bo 'bylo napisane' ze Plasmy sa bardziej wadliwe.
Patrzac tylko cenowo bym poczekal. Rok temu gdy te technologie dopiero wchodzily na rynek glupie 30" TV zaczynaly sie dopiero od $4,000 w gore. Juz dzis tego typu TV chodza o 50% taniej, i bedzie jedynie jeszcze taniej gdyz wojna cenowa pomiedzy LCD a Plasma sie dopiero zaczela. Dzisiaj widze w gazecie 42" Philips Plasma za $1,899, i Sony 42" LCD za 2,499. Ceny te ida wbrew mojego tutaj wpisu ze LCD jest tansze, ale w gre jeszcze wchodza takie bajery jak HDTV (High Definition TV), tanszy TV tego nie ma, nie mowiac o samej firmie i tym ze Sony zawsze jest drozszy. Ciekawia mnie tez telewizory DLP bo obraz jest cos pomiedzy CRT a powiedzmy LCD, ale i cenowo jest to znacznie taniej a jednak zawsze krok do przodu.
Myslac o kupnie gdzies w Maju '06 wydaje mi sie ze nie tylko bedzie znacznie taniej, ale napewno bedzie wiadomo wiecej na temat obu technologii.
(moja opinia)
Ostatnio zmieniany przez shuma02 : 04.06.2005 o godz. 19:16
|