Cytat:
|
Napisany przez nimal
hehe, od kiedy NIS dziala (a wlasciwie po co?) pod MDK?  bo ponoc na tym dzialasz 
to OT 
|
Ponoć źle słyszałeś/czytałeś to nie jest tajemnica, że siedze na dwóch systemach, troche wiecej na windzie.
Nie doczytałeś ostataniej sondy dotyczącej systemów operacyjnych

W MDK, używam GuardDog'a i nie ma problemów
PS
Tak jestem pewnien, że to NIS.
Cytat:
|
Napisany przez robert_d
Nis faktycznie blokuje porty windowsów, masz dwa wyjścia odblokować te porty, wiem że nie wiesz jak, ale jest drugie wyjście, twoja sieć to zapewne sieć lokalna i lepiej (jeśli to sieć pewna) jest odblokować ją, a robisz to tak:
odpalasz nis klikasz zapora osobista, po prawej na dole masz konfiguruj, zakładka sieć, na dole zaufana, dodaj, przy użyciu adresu sieciowego, i tam wpisujesz adres sieci i maskę.
Podejrzewam że nie będziesz wiedział co tam wpisać więc, uruchom wiersz poleceń i wpisz ipconfig
jeśli otrzymasz odpowiedź o jednym interfejsie sieciowym np.:
10.0.0.5
255.255.0.0
to to drugie to maska a to pierwsze to adres komputera, adres sieci uzyskujesz z adresu komputera wykorzystując maskę, tam gdzie jest 255 zostawiasz to co było, a tam gdzie 0 wstawiasz 0, więc w tym przypadku adres sieci to 10.0.0.0, jeśli sieci jest więcej to lepiej zapytaj się kogoś która jest lokalna, lub metodą prób i błędów.
Odblokowanie portów jest moim zdaniem mniej bezpiecznie (ale to zależy od konfiguracji sieci) bo umożliwia komunikację na tych portach z dowolnego miejsca, ale jeśli chcesz to:
nis, zapora osobista, konfiguruj, zakładka zaawansowane, ogólne, dodaj i dalej kreator powinien poprowadzić cię za rączkę, tylko czytaj co tam jest napisane.
edit: Ale człowiek z "mądrym pingwinem" nie wie jak coś tak prostego zrobić, wygląda to jakbyś użytkowników wpuszczał w maliny, chyba że Ty tylko pingwina, wtedy wstawka o ip i netmasce jest niepotrzebna, ale może się przyda innym. Ten dodatek to w związku z tym, że najpierw czytam treść, a później i to nie zawsze czytam kto.
|
Dzięki za wyjaśnienie - aż taka lama nie jestem 5 lat w LANie siedze i znam "podstawy", o których piszesz (a nawet więcej, bo moja sieć jest na DHCP, nie trzeba wszystkiego ręcznie walić) - poprostu niebardzo znam ten program, a jak czegoś sie nie zna to sie pyta.
Co do tego Twojego "Edit" to sądze, że to jest czepianie sie
Bo do każdego można sie przyczyczepić.
Zobaczymy jak coś bedzie proste dla mnie a Trudne dla Ciebie wtedy ja Ci pomoge
Oczywiście pokombinuje z tym NIS'em.
Pozdrawiam.