ja generalnie jak napisałem wcześniej również rzadko kiedy oglądam, nie podoba mi się sama formuła tego, tu się z tobą zgodzę, również mnie wq*** dresy które mają chyba dobrą zabawę podczas trwania tego programu - ale nie chodzi mi w tym temacie tyle o sam program, ile o dość istotny i raczej zatrważający problem społeczny
nie zgodzę się z tobą że kluczem jest postawa policji - może częściowo, ale w tym momencie to tak: po pierwsze policja jest za mało dofinansowana, nie ma środków do dyspozycji, nie ma również pieniędzy na szkolenia i np. na treningi, efekt jest taki że jak idzie grupka dresiarzy i z naprzeciwka dwóch gliniarzy to gliniarze przejdą na druga stronę albo uciekną
z drugiej zaś strony po części wcale im się nie dziwię, bo komu by się chciało ryzykować zdrowiem i życiem za jakieś marne 1500 czy ileś tam złotych? [kwota hipotetyczna, bo nie wiem ile zarabiają, ale podejrzewam że niezbyt dużo]
tak więc wydaje mi się, że ustawa jednak ma coś do powiedzenia, o ile oczywiście nie będą to tylko puste sformułowania - bo ustanowienie prawa to jedno a jego przestrzeganie to drugie
co z tego że w prawie zdefiniują nawet najbardziej surowe kary, jeśli nie będzie społecznej świadomości
nieuniknioności tej kary? jeśli bandyctwo będzie miało świadomość małej wymierzalności odpowiedzialności to dalej będą się zdarzały takie sytuacje!
tym bardziej, jeśli będzie dochodzić do sytuacji że nawet policja łapie tych "złych" ale za chwilę prokuratury i sędziowie wypuszczają ich, albo daje wyroki w zawieszeniu "bo mała szkodliwość czynu" albo "to dobry chłopak był, taki uczynny"... no ja *******ę za przeproszeniem! kiedy ktoś się tu obudzi w tym chorym kraju? niedługo dojdzie do sytuacji, że policja będzie miała marginalne znaczenie a ludzie będą terroryzowani przez młodzieżowe gangi, "agencje ochrony" i zorganizowane mafie [to jest koloryzowanie, tak gwoli wyjaśnienia]
uzdrowienie tej sytuacji musi iść z góry, nie ma innego wyjścia - jak pokazał wczorajszy przykład, inicjatywa oddolna daje mało lub tyle co nic