Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.06.2005, 15:14   #1
paszczu
Świeżak

Data rejestracji: 09.06.2005
paszczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sony DDU-1621 - problem z odczytem DVD-R/+R

Na wstępie witam wszystkich.
Problem dotyczy odczytu przez ww. napęd płyt DVD+/-R. Prędkości uzyskiwane przez to g**** są tragiczne. Można je obejrzeć tu (problem nie dotyczy cd'ków jak widać). Płyty nagrywane na Liteonach 812s i bodajże 1213 (? - w każdym razie jakimś x12). Płyty markowe - TDK, Verbatim. Prędkość wypalania płyt (x2.4, x4, x8) nie ma tu znaczenia. Prędkości odczytu są ZAWSZE takie jak na screenshotach.
Co najlepsze - wypaliłem na pożyczonym od kolegi 812s Verbatima +R x4 zmieniając BookType na DVD-ROM i prędkości odczytu są idealne (x15.74 przy końcu płyty).
Zmiana Firmware'u nic nie daje.
Poza tym nie rozpoznaje niektórych płyt, które kiedyś bez żadnego problemu byłe czytane (czasami pomaga klasyczne wysunięcie/wsunięcie tacki ale baaardzo rzadko). Oczywiście nie widzi tylko tych 'gorszych' płyt (np. Hawki, Esperanzy itp.)
Ale z drugiej strony płyty są czytane bez problemu na wszyskich innych napędach jakie wpadły mi w ręce (Liteon 166s, ww. nagrywarki, Nec-3520, nawet Manta Emperor2 i stacjonarny Panasonic - niestety tu nie znam modelu).
Nagranego na 812s DVD+RW w ogóle nie 'zobaczył' mimo że wg specyfikacji obsługuje je.

Przeszukałem forum i nie znalazłem wiele na temat tego modelu (może mało ludzi ma), w każdym razie nic na temat prędkości. Już raz był na gwarancji (opisałem jak wyżej co się dzieje) - wrócił z adnotacją "SPRAWNY, TEST OK" Domyślam się jak są testowane napędy w serwisach (włożyli pewnie płytkę; czyta? - czyta - to z powrotem do klienta). Byłem miesiąc bez czytnika i nadal jestem w punkcie wyjścia.
Wolę się upewnić przed ponowną reklamacją tego badziewia, bo w tym wypadku serwis może obciązyć mnie kosztami serwisowania .

Byłbym wdzięczny (jeżeli ktoś się przekopie przez to co napisałem) za opinię kogoś znającego się bardziej ode mnie - czy to jest normalne i podlega pod gwarancję?
Pozdrawiam.
paszczu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online