Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ja mam troche inna sprawe, ale od poczatku:
kiedys sam sie zajmowalem modelarstwem i z tego co pamietam, wiekszosc zdjec modeli w pismach fachowych byla na blekitnym/bledkitnoszarym tle - nie wiem dlaczego, ale jak sam probowalem fotografowac [starym zenitem] to faktycznie, takie tlo dzialalo najlepiej [u mnie nie bylo problemu ze swiatlem slonecznym]
jesli masz taka dykte [pamietam, ze ja uzywalem tylow od blokow technicznych, kolor jak sea gray humbrola  ]
druga rzecz - mialbym prosbe - jesli masz w swoich zbiorach pojazdy: ostwind, stuka zu fus [na podstawie hanomaga sdkfz 250] oraz jagdpanther - to czy moglbym prosic o zrobienie gdzies na boku kilku fotek [najlepiej w rzucie z perspektywy zaby] i jak najwiekszej rozdzielczosci? [do listy dopisalbym jeszcze valentine mk III]
jesli to jakis problem, to nie zawracaj sobie glowy, ale jesli nie, to bardzo bys mi ulatwil moje male prywatne dzielo, ktore tworze w gimpie
patrzac jeszcze na ostatnie foto - dziwnie sie blyszczy powierzchnia przy kolach tego niemieckiego halftracka - matowe tlo/podstawka chyba ladniej rozprasza swiatlo, unika sie ostrych refleksow
|
Na tło stosuję matową folię oracal 074 czyli średnia szarość.
Co do fotek modeli to niema sprawy, rzaden problem , Ostwind, jagdpanther, valentine jest na pewno, różnych wersji sdkfz 250 też ale czy akurat z tym rodzajem "wyrzutni" to muszę sprawdzić, to nie moja kolekcja i nie do końca wiem co jest.
Tylko nie do końca rozumiem tej "perspektywy zaby".
Aparat faktyczną matrycę ma 5Mpix więc chyba starczy, jpg czy tiff ?