Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.08.2002, 09:00   #7
slawekb
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 20.06.2002
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli chodzi o karty telewizyjne użytkuję AverTVStudio 203 Nicam +Radio FM i nie mam z nią jakichkolwiek problemów a instalowałem ją pod Winzgrozą 98SE i XP.
Karta jest na chipie BT878 i przechwytuje obraz z tunera TV lub innego zewnętrznego żródła wideo (jak magnetowid lub kamera ale po złączu analogowym-nie mylić z DV)w rozdzielczości 768x576 do 30 fps.
Zauważyłem, że format przechwytywanego materiału zależy od sposóbu zainstalowania oprogramowania. Pod win98 mogę mieć bezpośredni dostęp do kodeków wideo z oryginalnego oprogramownia lub program sam narzucił sposób kodowania (było do wyboru format MPEG1-VCD lub MPEG2-SVCD)przy rozdzielczościach: 352x288, 768x576. Pod Windows XP jest tylko możliwość przechwytywania obrazu tylko do formatu VCD lub SVCD do maksymalnej rozdzielczości 768x576. Pod WinXP zalecam instalację najnowszych sterowników ściągniętych ze strony producenta.
Ja osobiście pracuję na Win 98SE i korzystam do przechwytywania wideo VirtualDubVCR i zapisuję materiał bezpośrednio w formacie DivXa.
Ponieważ karta oparta jest na popularnym chipsecie BT878 obsługiwana jest przez wiele innych programów do przechwytywania wideo jak Borg itp.
Na śledziu są nastepujące wejścia:
antenowe TV
antenowe FM
RCA (Cinch)
S-VHS
Fonia-in
Remote Control

Oraz wyjście:
fonia-out

Dodatkowo jest pilot i załączone oprogramowanie do teleteksu.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post