Cytat:
|
Napisany przez slawekj
Prośba o szczerą odpowiedź.
Czy Wielcy przedstawiciele mają w kraju swoje laboratoria...
Jak przebiega kontrola jakości sprowadzanego towaru...
Jaka jest gwarancja na nośnik (jeżeli nie trzyma parametrów) zgodnych ze specyfikacją. Nie chodzi mi o nazwę i prędkość zapisu...
Dlaczego na płytach nie podaje się współczynnika odbicia , datę i miejsce produkcji, nr certifikacji ?
To tak na początek...

|
Odpowiem jak tylko zapytam tych, którzy sprowadzają nośniki.
Niestety jak pisałem my nośników pod własną marką nie produkujemy więc nie interesowałem się tym tematem.
Myślę że Paweł może Ci na to pytanie odpowiedzieć, bo organizował dostawy dla Piotra.
Swoją drogą na naośniku masz numer, ale nie ten wydrukowany, tylko taki słabo widoczny będący już na warstwach nośnika. Po tym i tym drukowanym numerzse fabryki rozpoznają z jakiej był partii, na której linii produkowany ip. informacje (tyle się kiedyś dowiedziałem od p. Adama z Esperanzy)
Z tego co wiem to tylko 1-2 urządzenia są w Polsce do kontroli jakości, ale jeszcze ich nie widziałem więc potwierdzić nie mogę.
Co do gwarancji to Polscy dystrybutorzy w większośći je przyjmują.
Zdaża się też często, że klienci reklamują produkty (szczególnie nośniki DVD) które są zupełnie dobre (dają się bez problemu nagrać i odczytać).
Nie wiem dokładnie jak kontrolują jakość Polscy dystrybutorzy, pytałem jednego i mi odpowiedział, że mają w firmie około 15 modeli nagrywarek, i na każdej nagrywają po 100 losowo wybranych z dostawy nośników, a później sprawdzją je pod kontem tego jak się czytają w kompach i w stacjonarkach (też około 15 różnych modeli odtwarzaczy)