Tak w ogóle, to jeszcze raz dzięki za okazaną pomoc

Chciałbym od razu wytłumaczyć, że kupiłem Athlona 1,33GHz Thunderbird (to nie jest XP).
Ale do rzeczy. Na początku stwierdziłem, że procek ma zablokowany mnożnik. Otóż poniekąd sam wprowadziłem się w błąd, ponieważ sprawdzałem go na dwóch ustawieniach mnożnika, a procek nie reagował na te zmiany, więc stąd pomyślałem, że ma zablokowany mnożnik. Okazuje się jednak, że nie ma zablokowanego. Płyta na paru mnożnikach w ogóle nie reaguje i uparcie twierdzi, że jest to Athlon 1,2GHz, na dwóch, czy trzech w ogóle nie rusza. Najogólniej mówiąc płyta ma popieprzony mnożnik (dla niej 133 x 10 = 1200). Próbowałem różnych kombinacji zworek i niestety wartością najbliższą znamionowej, którą idzie ustawić jest 1266MHz. Kolejną jest już 1466MHz (ale winXP już się nie ładuje).
Magistrala płyty na pewno wynosi 133MHz, bo sprawdzałem w Sisoft Sandrze.
Zachowanie takie płyty jest chyba spowodowane tym, iż była naprawiana. Coś w serwisie chyba pochrzanili

Ktoś na forum stwierdził, że płyt się nie naprawia. Owszem, gdy są na gwarancji. Natomiast moja zepsuła się 2 tygodnie po gwarancji i była naprawiana na moją prośbę (lepiej za naprawę dać 50zł niż kupić nową płytę).
BIOS chyba raczej nie powinien powodować takiego zamętu z mnożnikiem ??
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki