Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.06.2005, 20:32   #3
kob2005
Bywalec

Data rejestracji: 13.02.2005
kob2005 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W USA wszelakie procesy mialy nieco inny wymiar niz u nas .
Tam istnieje mod (lub jak kto woli inna mentalnosc) na procesy wszelakie ,dotyczace wszystkiego co sie rusza i nie rusza .Ktos zlamie paznokiec w sklepie i od razu domaga sie zadosc uczynienia .
U nas moda ta powoli sie pojawia ,jednak glowny sek jest w funkcjonowaniu naszego ojczystego prawa .
Jak domagac sie odszkodowania za pobicie jak policja nie bardzo chce ten proceder zakasiegowac .Jak domagac sie oszkodowania skazania winnego na 25 lat za morderstwo ,jak w najgorszym dla niego wypadku wychodzi on po 10 latach na wolnosc .
No coz ,takie przypadki byc moze sa i w europejskich krajach ale u nas takie przypadki trzeba mnozyc z reguly x10 .

Sytuacja MJ to nie tylko debaty na temat czy byl winny ,czy nie .Sytuacja ta ,jak kazda podobna sensacja to glowne kolo napedowe prasy i tv .
Nie wiem naprawde czy warto bylo zamieszczac informacje wszedzie gdzie tylko oko czy ucho ludzkie siega .Wiem jednak jedno: sa wazniejsze sprawy ,sensacje duzo wyzszych lotow,ktorych rozglos jest niepozadany .

Napewno nie mozna miec za przedstawianie relacji z procesu na wzor Peter-a Arnett-a ,mozna miec jedynie niesmak z ilosci wiadomosci badz co badz ze zwyklego procesu.
Oczywiscie jak napisal "predi" teraz sie dopiero zaczna domniemania ...
Watpie aby na takim rozglosie zalezalo MJ i watpie aby to on spreparowal caly ten cyrk .
Zbawienie w postaci kilku milionow dolarow dla domniemanych poszkodowanych nie nadeszlo .Panowie w czarnych uniformach napewno obiecywali gory lasy w przypadku skazania ,zreszta napewno spory procent przyszlej wygranej w "totka" mial przypasc im do podzialu .
Obecnie pewno stosuja sie do prawa totalizatora "nie grasz - nie wygrasz" i zaczna przy okazji od nowa .
Jesli MJ jest niewinny - trudno ma nauczke ,to tylko 1 osoba - mozna przelknac .
Na 99% wedlug prasy przyczyna lezala w kiepskich dowodach lub ich po prostu braku .
W tym przypadku to nawet nasi staraja sie zebrac kilka niepodwazalnych dowodow aby skazac oskarzonego .
Jesli MJ jest winny - to porazka wymiaru sprawiedliwosci ,to cios dla mas .
Bo co tak naprawde moglo przeszkodzic w zapuszkowaniu pana J ?
1.Przekupstwo lawy przysieglych ,sedziego i kilkunastu innych osob czuwajacych nad sprawa ? - moim zdaniem bzdura .Nawet w filmach amerykanskich scenarzysta wymyslilby inny watek spiskowy .
2.Wszyscy w dniu werdyktu byli pijani badz ograniczeni umyslowo ? - bardziej uwierze w ten watek niz ten z pkt 1 .
3. ? no nie wiem moze ktos ma jakies pomysly ?

Mnie jednak smuci co innego .
Widac na kazdym kroku ,iz aby wygrac sprawe lub skutecznie sie obronic potrzebna jest spora gotowka .
Inaczej przydziela nam jakiegos obronce niemowe z Wiezieniowa Gornego ,ciezkiego w obsludze i komunikacji lub oskarzyciela Jozka .Z ,ktory za zgoda tatusia ,ktory (tak sie nieszczesliwie sklada) jest akurat obronca w procesie ,ktory nas dotyczy .
Jednym slowem pieniadze wbrew wszelakim pozorom sa wazne .
kob2005 jest offline   Odpowiedz cytując ten post