Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.06.2005, 14:23   #1
egzek
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.06.2005
egzek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Duplikator - własna konstrukcja! Działa ale... Dziwne błędy zapisu.

Witam serdecznie,

Złożyłem miniduplikator działający pod kontrolą windows xp. W skład zestawu wchodzą następujące podzespoły:

- LiteOn LTR 48246K (SKS7)
- LiteOn LTR 48246K (SK0A)
- LiteOn DWR 3S167 (JSG1)
- LiteOn SOHR 5238S (4S06)

Nagrywarki obługiwane są przez kontrolery IDE na płycie głównej (4x) Giga Byte GA-7VRXP oraz dwa dodatkowe na PCI - chipsety Silicon Image 0680. Do komputera dodatkowo podłączone są trzy dyski twarde (1 x Barracuda, 1 x Maxtor, 1 x WD). Po kilku tygodniach zabawy z różnymi kontrolerami IDE udało mi się uruchomić konfigurację pozwalającą na zapis 6 płyt CD w jednym czasie. Prędkość zapisu jaką można uzyskać bez narażenia na spadek wydajności związany z opróżnieniem bufora to 40x. Maszyna wyposażona jest w procesor Athlon XP 1800+ oraz 256MB ramu. To tyle słowem wstępu.

Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że co jakiś czas dochodzi do spalenia nagrywanego nośnika. Proces zapisu odbywa się pod kontrolą Nero. Niestety ze względu na występujące sporadycznie błędy zapisu zmuszony jestem do weryfikacji każdego nośnika (co jest czasochłonne). Błędy zapisu nie są sygnalizowane przez nero, dopiero weryfikacja wykazuje błąd (zazwyczaj pod koniec nośnika - ok 95-98%). CD Speed określa sektory jako Bad (czerwony kwadracik). Nie mam pojęcia co jest powodem tego typu zachowania. Błędy występują losowo na różnych nagrywarkach, kiedyś zdarzyło się, że na 2 na raz (4cd na 6 nagrało się dobrze).

1. Czy błędy mogą wynikać z faktu podłączenia do kontrolera na PCI? (Choć zdażały się sytuacje, w których spalona została płyta w nagrywarce podpiętej do natywnego kontrolera na płycie głównej).

2. Czy można wyeliminować do zera błędne sytuacje w przypadku wymiany nagrywarek firmy LiteOn na PLEXTORY (np. ekonomiczne wersje px-w5224ta)?

3. Czy błędy mogą wynikać z wysokiej temperatury pracy urządzeń? Nagrywarki ulokowane są w obudowie bigtower - jedna koło drugiej - grzeją się dość mocno. (Choć w duplikatorach "firmowych" ulokowanie jest podobne).

Bardzo proszę o pomoc osoby zaznajomione w temacie. Zmuszony jestem masowo duplikować płyty - chciałbym aby proces ten zachodził bez konieczności sprawdzania, niestety 5 do 10 płyt spalonych na 100 jest nie do przyjęcia. A jest to dziwne, słyszałem, z różnych źródeł, że nagrywarki tej firmy tak zachowywać się nie powinny [-; Nośniki na, których nagrywam nie są markowe. Dokładnie 2 rodzaje:

- Standardowe Benq (wytwór Sony)
- Płyty, które otrzymuję z drukarni - producent Plasmon Data Systems Inc.

Zmiana nośnika nie wchodzi w grę, nagrywane obrazy zawierają tylko dane. Czy zamiana na plextory ma sens? Proszę o informację w razie dodatkowych pytań.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!
egzek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online